|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разследването на една от най-големите кражби на прехода – задграничните фирми – е с нов тираж ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Вторник, 01 Септември 2015 18:09
Share

alt
Документалното разследване „Империята на задграничните” фирми на журналиста и основател на desebg.com Христо Христов е с нов тираж и вече е на книжния пазар, съобщиха от издателя „Сиела Норма” АД.

Книгата е най-подробното журналистическо разследване, посветено на създаването, дейността и източването на дружествата с българско участие зад граница в периода 1961-2007 г.

Първият тираж от 2009 г. бе отдавна изчерпан и новото издание запълва тази празнина, като то е предложено и на по-ниска цена от 15 лв. в сравнение с първото (20 лв.).

Авторът предлага цялостна картина на политиката на БКП за създаването на задгранични фирми още в началото на 60-те години, продължило до краха на режима и тяхното източване след 10 ноември 1989 г.

Става въпрос за регистрирането на над 450 дружества с българско участие в над 70 държави в целия свят.

В тях са инвестирани най-малко 712 млн. долара държавни средства, а след разпада на комунистическата система най-малко 1 млрд. долара от печалбата на успешните фирми никога не се връщат в държавния бюджет.

Материалните придобивки на задграничните дружества – офиси, складове и терени в чужбина също са „приватизирани” от представители на комунистическата номенклатура с пасивната позиция на държавата, разкрива още разследването.

Авторът предлага ясно систематизиране на задграничните фирми:
а) фирми на Държавна сигурност по линия на държавната контрабанда (скрит транзит) и неявни фирми на Първо главно управление на ДС за извършване на специални търговски операции, заобикалящи наложеното от Запада технологично ембарго;
б) търговски фирми (най-многобройните), извършващи износа и вноса в стопанските и външнотърговските организации, чиято цел е разширяването на съществуващите пазари и завладяването на нови;
производствени дружества, създадени на базата на закупуване на фалирали западни фирми.

Журналистът Христо Христов доказва, че изтичането на държавни капитали е осъществено в три направления. Първото са средствата за създаване на самите фирми. Тези инвестиции са свързани с осигуряването на първоначалния уставен капитал, парите за увеличението му, оборотните средства, както и значителни суми за изграждане на материално-технически бази и за купуването на офиси. Второто направление е свързано със средствата за покриване на загуби на губещи дружества. Третото се отнася до печалбите на печелившите фирми, които не са превеждани в България, съгласно нормативната уредба.

Фактите в книгата са представени на изключително сериозна документална основа. Проучени са архивите на Министерския съвет в периода 1960-1993 г., а също така и редица решения на Политбюро и на ЦК на БКП, както и на различни комисии към тях от този период.

Публично достояние стават архивни документи на Министерството на външната търговия и различни външнотърговски организации от 60-те и 70-те години, които не са изследвани до момента.

Друг ключов архив, който Христо Христов прави достъпен до читателите, е този на дело №4/1990 г. за икономическата катастрофа, завещана от управлението на БКП. В най-мащабното официално разследване в цялото разследване на историята на държавното обвинение, надхвърлящо 1300 тома, са събрани уникални материали (нефигуриращи никъде другаде) по разследваните от прокуратурата и следствието направления – „Скрит транзит”, „Външна търговия” и „Задгранични дружества”.

Проучени са и чужди архиви в Германия, където са регестиррани най-много фирми – над 75 през целия период.

„Империята на задграничните фирми” дава гласност на показанията на политическия и стопански елит при управлението на БКП. Използвани са още и архиви на МВР, БНБ, на Министерството на икономиката и на Народното събрание, както и документи на Агенцията по приватизацията.

За разлика от всички опити на парламентарно ниво или правителствено ниво след промените да се отговори каква е съдбата на задграничните фирми и техните финансови и материални активи, завършили с неуспех, книгата на Христо Христов дава ясни отговори за една от най-големите кражби на прехода, извършена от бившите комунисти и лица, тясно свързани с Държавна сигурност.

Неотдавна „Сиела Норма” АД преиздаде и друга търсена от читателите книга на журналиста Христо Христов – „Тайните фалити на комунизма”, която също бе с изчерпан тираж.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов