|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разследване
Тодор Живков готов да разстреля Георги Найденов при скандала с първата задгранична фирма и „Тексим” ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Април 2016 08:39
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува част 3 от разследването за „Имекстраком” – първата задгранична фирма на комунистическия режим, регистрирана през 1961 г. чрез подставено лице във Вадуц, Лихтенщайн, за да се прикрие българското участие в нея по няколко оръжейни сделки. В част 3 се разказва за ликвидирането на „Имекстраком” и предаването на ръководителя на „Тексим” Георги Найденов от ДС в резултат на ефекта върху няколко икономически субекта в НРБ след смачкването на Пражката пролет от СССР. Поредицата е част от документалното изследване на журналиста Христо Христов „Империята на задграничните фирми” – създаване, дейност и източване на дружествата с българско участие зад граница 1961-2007 г., издадено от „Сиела” през 2009 г. и преиздадено през 2015 г.


Под съветски натиск Живков нарежда разформироването на „Тексим”

Един от малко известните ефекти на смачкването на Пражката пролет през 1968 г. от СССР в НРБ е замразяването на експериментите в икономиката на България през 60-те години. Под натиск от Москва, която се опасява от отклонения в плановата икономика, Тодор Живков дава нареждане „Тексим“ да се разформирова, а Георги Найденов да бъде осъден.

продължава>
 
„Имекстраком” – задграничното прикритие на БКП и ДС за първите оръжейни сделки ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Сряда, 06 Април 2016 11:07
Share

 alt

Сайтът desebg.com публикува част 2 от поредицата, посветена на първата неявна фирма на комунистическия режим – „Имекстраком”, регистрирана чрез подставено лице още през 1961 г. в една от офшорните зони – Лихтенщайн с цел да бъде прикрито участието на НРБ в нея. В тази част се хвърля светлина върху оръжейните сделки и други финансови операции, извършени от дружеството, управлявано от офицера от ДС Георги Найденов, ръководител на държавното търговско предприятие „Тексим”.

Поредицата е част от документалното изследване на журналиста Христо Христов „Империята на задграничните фирми” – създаване, дейност и източване на дружествата с българско участие зад граница 1961-2007 г., издадено от „Сиела” през 2009 г. и преиздадено през 2015 г. Виж част 1 - ТУК.


„Имекстраком” и тайните оръжейни сделки с левия Алжирски фронт за национално освобождение

Голяма част от дейността на „Тексим“ е свързана с първата му задгранична фирма „Имекстраком“. Регистрирана във Вадуц, Лихтенщайн през 1961 г. чрез поставено лице, чрез което се прикрива българското участие дружеството е пряко ангажирано с осъществяване на първите оръжейните доставки за Алжир. По това време левият Алжирски фронт за национално освобождение води неуспешна и продължителна партизанска война (1954-1962) срещу Франция. Фронтът има нужда от оръжие и в лицето на комунистическа България го получава. Тогавашният вицепремиер Живко Живков си спомня:

продължава>
 
Комунистическият режим е ползвал чрез ДС прототипи на офшорния рай още през 60-те години ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Вторник, 05 Април 2016 14:29
Share

alt
Върхушката на БКП е използвала успешно прототипи на офшорни зони чрез Държавна сигурност още в началото на 60-те години на миналия век, за да прикрие участието си в сделки с оръжие и други финансови операции, показва разследване на журналиста Христо Христов, посветено на източването на държавни капитали чрез задграничните фирми, създадени по време на комунистическия режим.

Първата фирма при управлението на БКП, регистрирана зад граница”, е „Имекстраком”, основана през 1961 г. във Вадуц, Лихтенщайн, чрез подставен адвокат, представлявана от офицера от Първо управление на ДС Георги Найденов, който в същото време е ръководител на търговско предприятие „Тексим”. Малко по-късно той регистрира в Панама и дружеството „Интернационале трейдинг инвестмънт банк инкопорейтед“.

Сайтът desebg.com припомня тези факти на фона на разразилия се скандал с разкриването на огромно количество вътрешни документи на адвокатска кантора в „Мосак Фонсека” в Панама, разкриваща схеми за прикриване на финансови потоци чрез хиляди офшорни компании.

продължава>
 
Видео: БНТ за разследването на Христо Христов за кражбата на културните ценности от ДС ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 01 Май 2015 09:21
Share

alt
Разследването на основателя на desebg.com журналиста Христо Христов за кражбата на културните ценности от Държавна сигурност получи широк отзвук и Българската национална телевизия също се присъедини към медиите, които му дадоха гласност. Преди това то беше препечатано в Медиапул, сайта Faktor.bg, българският вестник „България сега” в Чикаго, САЩ, а предаване по темата излъчи радио „Благоевград”.

 В сутрешното предаване на БНТ „Денят започва с култура” в четвъртък (30 април 2015 г.) Христо Христов бе гост на водещите Александра ГюзелеваШани и Георги Ангелов. Сайтът desebg.com предлага видео от предаването.

продължава>
 
По следите на откраднатите от ДС културни ценности. Част 2: Изчезнали в прехода ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Сряда, 22 Април 2015 14:54
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува част 2 от журналистическото разследване на Христо Христов, с което се повдига завесата над съдбата на откраднатите от чужбина паметници на българската култура от отдел 14 „Културно-историческо разузнаване” (КИР) на Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност. В част 1 беше представена политиката на БКП по придобиването на паметници на културата от чужбина и изпълнението й от ПГУ.

 

Близо 3000 оригинални документи, 170 000 микрофилмови кадъра, около 10 движими паметници; икони, картини и други, иззети по секретен път от чужди архиви и частни лица, които не са пуснати в научно обръщение – това е наследството на културно-историческото разузнаване – отдел 14 на ПГУ, когато ги заварва 10 ноември 1989 г. и които се съхраняват към онзи момент в пригодената като архивохранилище стая №13 на 13 етаж в централата на разузнаването на улица „Хайдушка поляна” в столицата.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 14
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов