|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Военното разузнаване при комунизма – под опеката на Политбюро и ГРУ ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 02 Април 2012 15:30
Share

Военното разузнаване в периода след 9 септември 1944 г. до рухването на Берлинската стена е поставено под силна зависимост от идеологията на БКП, а в своето кадрово, оперативно и техническо развитие се е опирало изключително много на съветското ГРУ.

Това стана ясно по време на премиерата на деветия документален сборник на комисията по досиетата, озаглавен „Военното разузнаване при комунизма”, състояла се в СУ „Св. Климент Охридски”.

„Със сборника отваряме страница, която беше табу за нашата общественост. Той е едно от най-големите ни постижения, защото през последните 20 години това се струваше невъзможно”, заяви председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов. По думите му целта на сборника е да се покаже до каква степен военното разузнаване е било свързано с Политбюро на ЦК на БКП и с комунистическата партия. „От документите в сборника ще разберете в каква подчиненост е работило военното разузнаване в този период от 1944 г. – 1989 г.", допълни Костадинов.

Членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева, която е ръководител на изследователския екип, реализирал изданието, посочи, че както и Държавна сигурност, така и Разузнавателното управление на Генералния щаб на Министерството на народната отбрана се е ръководило от секретни документи на Политбюро на ЦК на БКП. По време те дори са предхождали документите за Първо управление на ДС (външнополитическото разузнаване). .

Доказателство за силната политизация на военното разузнаване са документите, които показват, че веднага след 9 септември 1944 г. се създава длъжността заместник командир по политическата част, както и първични партийни организации. Подобни длъжности и структури са съществували и във военното разузнаване.

Втората основна зависимост на военното разузнаване е свързана със съветското Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на въоръжените сили на СССР. „Както ДС е била зависима от КГБ на Съветския съюз, така и военното разузнаване е било поставено в зависимост от съветското ГРУ”, обясни Бончева.

Тя отличи еднаквия метод за събиране на данни и начини за вербовка между ДС и РУ-ГЩ. „Този сборник е първата копка, това не е пълната история на военното разузнаване по време на комунизма, каза Бончева. Изданието е съставено още преди служба „Военна информация” (правоприемникът на РУ-ГЩ) да е предал всички документи на комисията по досиетата.

Разкриването на архивите на Разузнавателното управление на Генералния щаб на МНО и обявяването на сътрудниците му във властта влезе за първи път в поправките на закона за досиетата от 2001 г. Тази политика е залегнала и в действащия в момента закон за досиетата, приет в резултат на политически консенсус през 2006 г.

Въпреки това сборникът „Военното разузнаване при комунизма” е първият опит сред промените да се повдигне завесата над дейността и ролята на тази служба в условията на комунистическия тоталитарен режим.

На премиерата беше представено и разширеното DVD-издание на документалния сборник, съдържащ 165 документи за военното разузнаване в периода 9 септември 1944 г. – 1990 г., които са поднесени във формат, удобен за мултимедийно ползване.

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ), поздрави комисията по досиетата за нейната 5-годишна дейност. „Благодарение на нейната активност ние имаме един обществен дебат за комунистическото минало, с което нещата в България се променят”, заяви той.

Според него е важно обществото да знае истината, както за ДС, така и за другите секретни структури при комунизма като военното разузнаване.

Историкът Момчил Методиев, един от съставителите на сборника, отбеляза, че важното за общественият дебат е, че той се води на базата на отворени архиви, а не както в миналите години на лични емоции и субективни мемоари.

Режисьорът Атанас Киряков, разказа пред препълнената зала как по време на следването му във Франция са правени опити да бъде вербуван от военното разузнаване и описа психологическия натиск, на който многократно е бил подлаган и намеци, че може да му бъде забранено на пътува, само и само да се съгласи да работи за службата.

„Казаха ми, че ще ми дадат стипендия, за да не работя по време на следването си във Франция, а после и пари, за да започна бизнес. Ще те потърсим след 20 години, а задачата ти през това време е да създаваш контакти сред политици и военни”, обясни режисьорът. След отказът му е бил задължен да подпише декларация, че ще бъде даден под съд за издаване на държавна тайна, ако разкрие контактът с него.

Премиерата беше последна инициатива на комисията по досиетата в този състав. Тя беше избрана от парламента на 5 април 2007 г. и в четвъртък изтича нейния 5-годишен мандат. За този период тя успя да издаде общо 9 документални сборници, които се разпространяват безплатно, а техните електронни варианти могат да бъдат намерени на страницата й – comdos.bg.

 

Всичките сборници са представени в рубриката "Изследователска дейност" на секция COMDOS на сайта.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов