|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Марко Ганчев: Тодор Живков обвини чешките си другари, че са изпуснали интелигенцията през 1968 г.* ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Марко Ганчев   
Понеделник, 19 Март 2012 15:40
Share

Наистина са незнайни пътищата Господни. Никой не вярваше, че комисията по досиетата ще извади досиетата, а тя го направи. А пък на всичкото отгоре е станала и научен институт с издаването на тези документални сборници.

Не е въпрос за комплименти към комисията, които тя си заслужава. Въпросът е доста по-екзистенциален: Ако всеки в България може да направи нещо добре и го прави, то бачкаторите щяха да са повече от провокаторите и България ще бъде спасена. Това е пътят. Този екип е направил това нещо.

Не знам дали те имат представа колко увлекателно четиво е сборникът. Чете се като роман. И тъй като бъдещето е на документалната литература, мога да кажа на издателите: добре дошли в българската литература.

Ще се опитам да споделя няколко неща, които днес будят усмивки. Спомням си, че  време на Софийския фестивал на младежта и студентите през лятото на 1968 г. аз наблюдавах преминаващите колони на всичките делегации на ъгъла на ул. „Патриарх Евтимий” и бул. „Витоша”. Нашите специални служби не са забелязали какво въздействие имаше едно езиково съвпадение.

Чешката делегация, която беше посрещната с големи овации, скандираше: „Дубчек, Чернек, Свобода!” Масовата българска публика не знаеше, че Свобода се казваше президентът на Чехословакия и всички мислеха, че скандирането е за свобода на социализма. Затова всички скандираха с чехите „Свобода, Свобода…”

В това време забелязах в колоните един мой съученик от Дряновската гимназия. Викам му: – Ти какво правиш тук? Нито може да пееш, нито може да свириш? А той отвръща: – А, аз съм възмутен гражданин. Казвам му: – Какъв възмутен гражданин си? А той: – А, ние сме 4000 граждани в цялата страна. Ако някой си позволи да вдигне трибуна и да говори неправилно на нас ни е наредено да се хвърлим и да го свалим от трибуната.

В документите в сборника открих доста такива документи за подобни акции тогава.

Стихотворенията ми, които са измъкнали от кошчето на в. „Стършел”, съм прокарал в различни мои стихосбирки, дори едното мина в детска книжка.

Преди няколко години, като събирах един том събрани стихотворения, дълго време се чудех дали да включа стихотворението „Притча за Голиат”, посветено събитията в Чехословакия. Размишлявах и прецених, че то навява сантиментални спомени и го изоставих. Ето че сега от архивите на Държавна сигурност разбирам, че службите не са го изоставили.

Тодор Живков идваше в писателската станция във Варна обикновено по-рано през август, но през 1968 г. дойде след инвазията. На срещата с писателите заяви: „А, те чешките другари не държат здраво, затова там станаха тези неща. Нашите писатели ако ги оставим те ще надминат и чешките си колеги по контрареволюционно писане”. Та имаше една похвала към българските писателите най-сетне, не че са свършили нещо, а че биха могли да го свършат.

 

*Изказването на писателя Марко Ганчев е направено по време на премиерата на документалния сборник „Пражката пролет и Държавна сигурност”, състояла се на 14 март 2012 г. в СУ „Св. Климент Охридски”. Неговото име се среща в документите на ДС, публикувани в изданието. Заглавието е на сайта.

.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов