|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сборникът „Държавна сигурност – политическа полиция” разкрива репресията срещу обществото при комунизма ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 12 Декември 2011 18:10
Share

Новият документален сборник на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция” ще ни накара да се замислим повече и ще ни помогне да осъзнаем онова, която се е случвало в обществото в близкото минало. Това заяви зам.-деканът на Историческия факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. Тодор Попнеделев по време на премиерата на петото издание на комисията по досиетата, която се проведе в Алма Матер.

Премиерата събра историци, изследователи, журналисти и представители на различни държавни институции и неправителствени организации.

Сборникът хвърля светлина върху дейността на специалните структури в Държавна сигурност, които в периода 9 септември 1944 г. до началото на 1990 г. са извършвали преследвания само по политически причини.

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов отбеляза, че въпреки условията на криза, която засяга и дейността на независимия държавен орган за отваряне на архивите на ДС и обявяване на агентите й, комисията продължава своята научно-изследователска работа и поредният документален сборник е доказателство за това. .

Зам.-председателят на комисията д-р Орхан Исмаилов и ръководител на екипа, реализирал изданието, отбеляза, че един от най-добрите подходи при запознаването с миналото е изследването на архивите и представянето на тяхното съдържание пред обществото. „Много малка част от обществото е запознато с политическите репресии в България по времето на комунизма. Сборникът дава представа за мащабите на тези репресии и за структурите в Държавна сигурност, които са обслужвали идеологията на БКП”, каза той.

Историкът Момчил Методиев, един от съставителите на сборника, направи паралел между политически полиции, съществували при различни режими и тези при тоталитарният комунизъм. „Отличителното при комунизма са мащабите на дейност на политическата полиция, стремежът към тотален контрол на обществото и всички негови сфери”, заяви той. По думите му много от документите в сборника след 70-те години показват за профилактичните функции, които е имало Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, познато на обществото като политическата полиция при Живков.

Журналистът Христо Христов, другият съставител на сборника, подчерта, че е много важно да се знаят и кои са предшествениците на Шесто управление – Трето секретно политическо управление за борба с контрареволюцията (1952-1961), І отдел на дирекция „Държавна сигурност” (1947-1952), отделение „А” на отдел „Държавна сигурност (1944-19947). Това е една от целите, поставени при съставянето на сборника.

Проф. Веселин Целков, научен консултант на изданието, поздрави комисията по досиетата за нейната научноизследователска дейност по съставянето и издаването на поредицата от документални сборници. „Това е просветителска дейност, която е изключително важна за българското общество в условията на духовна криза. Внимателният прочит и анализ на документите от миналото е гаранция за демократичното ни развитие в бъдещето”, посочи той.

Бившият председател на Народното събрание Йорданов Соколов препоръча сборника да бъде прочетен от студентите, за да разберат как ДС е действала в средите на младежта по време на комунистическия режим. „Дълго време се смяташе, че политическата полиция е само Шесто управление, но сборникът разкрива нови факти от системата на политическо преследване, изпълнявана от ДС”, каза Соколов.

Той разкри интересни факти около преструктурирането на Шесто управление, закрито в началото на 1990 г. „БКП обяви, че е закрила Шесто управление, но когато през 1992 г. поех МВР като министър установих, че голяма част от кадрите му са преназначени в Национална служба „Сигурност” и в новосъздадената Централна служба за борба с организираната престъпност. Това бяха кадри или без никакъв опит или с опит на доносници, поради което се наложи да ги уволня”, сподели той.

Сборникът „Държавна сигурност – политическа полиция” се разпространява безплатно от комисията по досиетата. Неговият електронен вариант може да бъде намерен на страницата й (comdos.bg). Предстои издаването на разширено DVD-вариант, в който ще бъдат поместени значително по-голям брой документи за политическите репресии и преследвания в страната при комунистическия режим.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов