|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера на сборника „Държавна сигурност – политическа полиция” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Декември 2011 18:10
Share

В понеделник, 12 декември 2011 г. от 11 ч. комисията по досиетата ще представи официално последния си документален сборник „Държавна сигурност – политическа полиция”. Премиерата на петото по ред издание в изследователската дейност на комисията ще се състои в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”  (Северно крило).

Екипът, реализирал сборника, се оглавява от зам.-председателя на комисията Орхан Исмаилов. Изданието представя структурите в ДС, които в периода 1944 г.-1990 г. са натоварени с преследването на лица само и единствено по политически причини.

Освен документи от архива на бившето Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия (1967-1990), сборникът представя дейността на неговите предшественици – Трето секретно политическо управление за борба с контрареволюцията (1952-1961), І отдел на дирекция „Държавна сигурност” (1947-1952) и отделение „А” на отдел „Държавна сигурност (1945-1947).

Изданието съдържа общо 61 документи, разположени на 480 страници и дава представа за размаха на политическите преследвания през годините на комунизма.

.

 

Сборникът се разпространява безплатно и на премиерата ще бъде предоставен на желаещите да се запознаят с него. Неговият електронен вариант може да бъде намерен на страницата на комисията по досиетата (comdos.bg). Предстои издаването на  dvd със значителна разширена версия на хартиеното издание.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов