|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата представя сборник за школата на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Април 2017 07:57
Share

alt
Тази сряда Комисията по досиетата ще представи новия си документален сборник „ВСШ „Георги Димитров”-МВР факултет ДС 1944-1991”.

Премиерата ще се състои на 26 април 2017 г., от 14.30 ч., а домакин на събитието ще бъде  Академията на МВР (бул. „Александър Малинов” №1). От Академията съобщиха пред desebg.com, че за граждани с интерес към премиерата, ще бъде осигурен свободен вход.

Новото фототипно издание излиза под №36 от поредицата „Из архивите на ДС” на Комисията.

Сборникът хвърля светлина върху организацията на специалната подготовка на кадрите на МВР-ДС по време на комунистическия режим.

Началото е поставено през 1946 г., когато първите служители на ДС са изпратени на шестмесечно обучение в СССР. През 1947 г. се открива петдесетдневен курс за среден ръководен кадър, с което започва организирано обучение на кадровите служители на ДС.

Първоначално тези курсове са организирани в София, а през следващите 1948 г. и 1949 г. са проведени и в други градове на страната.

През 1949 г. се създава Централна школа „Г. Димитров” – МВР, която се явява основен институт за подготовка на служители от ДС и народната милиция. През 1952 г. Колегиумът на МВР предлага на Политбюро на ЦК на БКП школата да прерасне във висша такава, което е прието.

След обединението на МВР и КДС през 1969 г. школата продължава своето съществуване с обособяването три факултета: първи – „Държавна сигурност”; втори – „Народна милиция” и трети – „Противопожарна охрана”.

С Указ №796 от 21 август 1969 г. се създава Висша специална школа „Георги Димитров” с факултет ДС. Във факултет ДС се приемат младежи и девойки със завършено средно образование.

Кандидатите се набират без „публична разгласа”, а приемането на курсантите става с конкурсен изпит. Изменение на статута на школата настъпва с решение „Б” №9 на Секретариата на ЦК на БКП от 30 април 1987 г. когато ВСШ е преустроена във Висш институт „Г. Димитров” за подготовка и преподготовка на кадри и за научни изследвания за нуждите на МВР.

Реформата има за цел да се постигне качествено нов растеж, а Висшия институт следва да се утвърждава като съвременно висше учебно заведение, основен ведомствен учебен и научен център за подготовка на висококвалифицирани офицерски кадри за нуждите на МВР.

Висшият институт „Г. Димитров” функционира до 1991 г., когато е преобразуван във Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност. През 2002 г. той става Академия на МВР.

Хартиеното издание на сборника включва 79 документи, а неговия разширен електронен вариант (DVD) – 226 архивни документи.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов