|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Архивни документи разкриват как ДС и РУ-ГЩ са работили за КГБ и ГРУ в Азия ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Декември 2016 19:36
Share

alt
Нови, непубликувани до момента архивни документи разкриват как Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА са работили в ползва на съветските тоталитарни служби в Азия по времето на комунистическия режим.

Тези архиви става широко достъпни чрез новия документален сборник на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и РУ на ГЩ на БНА в Азия”, който беше представен официално във вторник (6 ноември 2016 г.) в Централния военен клуб на Министерството на отбраната.

На премиерата присъстваха студенти, граждани, изследователи, военни и журналисти.

„Чрез сборника се опитваме обективно да представим на обществено внимание за първи път архивни документи от дейността на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА в някои важни страни в Азия”, заяви председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Става въпрос за страни като Китай, Япония, Северна и Южна Корея. По думите му ДС и РУ-ГЩ стъпват в Далечния изток през 60-те години, а през следващите две десетилетия развиват своята разузнавателна дейност там.

„Документите показват, че присъствието на Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване) и на разузнавателните служби на БНА в Азия са координирани и подчинени на КГБ и ГРУ – съветското военно разузнаване”, посочи проф. Йордан Баев, преподавател във Военната академия „Г. с. Раковски”.

Той отличи някои български специфики, които характеризират работата на ДС и военното разузнаване в Азия.

За работа по Китай това не са само влошените отношения между СССР и Китайската народна република, а и опитът за военен преврат срещу Живков през 1965 г., когато режимът обявява организаторите, начело с Иван Тодоров – Горуня, за маоисти. Непосредствено след него новосъздаденият Комитет за Държавна сигурност към Министерския съвет започва разузнавателна дейност срещу Китай.

За Япония това е възможността за придобиването/кражбата на технологични разработки, чрез които да се заобикалят технологичните ограничения на КОКОМ, наложени на Източния блокот Запада. Тази дейност се засилва след официалното посещение на Живков в Япония през 1970 г.

В Северна и Южна Корея пък комунистическият режим използва военните аташета в своите представителства.

Старши експертът в отдел „Изследване и публичност на архивите” в Комисията Красимира Христова представи подробна  презентация, посветена на съдържанието на документите в новия сборник.

Той излиза под №34 от документалната поредица „ Из архивите на ДС” на Комисията и е част от тазгодишната изследователска програма на независимия държавен орган.

В книжния вариант на сборника „ Държавна сигурност и РУ на ГЩ на БНА в Азия” са включени 148 фотокопия на оригинални документи, а в разширеното електронно издание – 213. Както и останалите сборници на Комисията и този се разпространяват безплатно и могат да бъдат получени от офиса на ул. "Врабча" 1 в столицата или неговия електронен вариант да бъде изтеглен от страницата на независимия държавен орган (comdos.bg).

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов