|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кремъл е направлявал дейността на разузнаванията в Източния блок ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 26 Октомври 2016 19:04
Share

alt
Освен с КГБ и ЩАЗИ Държавна сигурност е работила и с репресивните органи на комунистическите режим в другите страни от бившия Източен блок, но тези връзки между тоталитарните служби са контролирани от Кремъл до разпада на т. нар. социалистически лагер през 1989 г.

Това разкриват неизследвани до момента архивни документи, събрани в сборника „Държавна сигурност и разузнавателните служби на страните от Източния блок (1944-1989)“, ново издание на
Комисията по досиетата.

Неговата премиера се състоя във вторник (25 октомври 2016 г.) в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и беше уважена от експерти по националната сигурност, изследователи, общественици и граждани.

 Сред присъстващите бяха министърът на вътрешните работи (2014-2015) проф. Веселин Вучков,  зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, Георги Кръстев – секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет и др.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че новият сборник е продължение на публикуваните вече два документални сборника, разкриващи сътрудничеството на Държавна сигурност с КГБ и ЩАЗИ.

Проф. Йордан Баев от Софийския университет „Св. Климент Охридски” говори за влиянието на Москва върху сформирането на тайните служби в страни като България и Румъния.

Той отличи различни периоди и случаи на взаимодействие между ДС и сродните ѝ тоталитарни структури в страни като Унгария, Полша и Чехословакия.

Те са се развили след подписването на първото споразумение между КГБ и МВР-ДС през 1972 г. с идентични споразумения, които са се подновявали на всеки 5 години.

Особен интерес представляват документите, разкриващи работата на разузнавателните структури на тоталитарните репресивни системи на различните страни от бившия Източен блок.

Журналистът Христо Христов, основател на desebg.com, подчерта по време на дискусията, че тези структури не може да бъдат представяни като служби за сигурност, тъй като са подчинени и са изпълнявали задачи на тоталитарната комунистическа власт.

Някои от тези задачи, специално за НРБ, са свързани и с т. нар. остри мероприятия, а именно отвличането и убийствата на български политически емигранти, критици на режима зад граница. Той припомни отвличането на председателя на Съюза на българските революционни комитети Борис Арсов през 1974 г. от датския град Орхус, както и убийството на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов