|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Москва спускала задачите на ДС и военното разузнаване как да работят срещу НАТО ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Сряда, 10 Февруари 2016 14:49
Share

alt
„Без съмнение и Първо главно управление на ДС, и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, както всички други органи са били подчинени на общото ръководство на Варшавския договор, командван от СССР”.

С тези думи проф. Йордан Баев от Софийския университет „Св. Климент Охридски” , отговори на въпроса на основателя на desebg.com журналиста Христо Христов дали архивните документи на Първо главно управление (ПГУ) на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА (военното разузнаване при комунизма, бел. ред.) са водили самостоятелна политика и дейност.

Това стана по време на премиерата на двата нови сборника на Комисията по досиетата „Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО“ и „ПГУ–ДС и Варшавският пакт срещу НАТО (1959-1991)“. Те бяха представени официално в понеделник (8 февруари 2016 г.) в Централния военен клуб при засилен интерес.

В препълнената зала бяха членове на Комисията по досиетата, конституционния съдия Филип Димитров, бившият депутат от СДС Екатерина Михайлова, политолози, общественици и журналисти.

 

alt

 

Не липсваха и бивши служители а ПГУ и РУ-ГЩ. Премиерата уважиха министърът на отбраната Николай Ненчев и Румяна Коларова, секретар на президента Росен Плевнелиев.

По думите на водещият проф. Баев „съвсем ясно е, че основната политика на Варшавския договор се е ръководил от Съветския съюз”. Тези факти, потвърдени в архивните документи, разкриват тоталната зависимост на разузнавателните служби на комунистическия режим от Москва и пряката подчиненост на българското военно разузнаване от съветското ГРУ и външнополитическото разузнаване от КГБ.

Архивните документи на РУ-ГЩ показват, че до началото на 70-те години във Варшавския договор не е съществувала координацията на действията на военните разузнавателни служби на страните-членки.

Москва дори не си е правила труда да отговаря на предложения, правени от ръководителите на РУ-ГЩ и дори на министъра на отбраната ген. Добри Джуров.

Политологът Антон Тодоров цитира документи на военното разузнаване от края на 60-те години, които ясно показват ниската ефективност на РУ-ГЩ в работата му по линия на Гърция и Турция.

 

alt

 

Тези оценки на самото ръководство на военното разузнаване контрастират с митологията, налагана дори след промените, че във военното разузнаване работят високи професионалисти, които са решавали задачи, свързани с националната сигурност (такъв термин липсва в документите на РУ-ГЩ, бел. ред.).

Съвместно с КГБ Първо главно управление на ДС е участвало в редица активни мероприятия, насочени срещу страни-членки на НАТО. Ефектът от тези операции обаче е твърде съмнителен, въпреки че в много от тях са използвани фалшифицирани документи за лансирането на определени тези, с които се е целяло да се всее недоверие и разнобой между държавите в Северноатлантическия алианс.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че въпреки атаките срещу независимия държавен орган той ще продължи дейността си и през тази година.

Една част от тази дейност е именно изследователската, която ще бъде обогатена с представянето на нови документални сборници.

„Нашата цел е чрез тези сборници да популяризираме съдържанието на архивите на бившите служби и те да достигнат до повече хора. Не си позволяваме да даваме оценки, а да представим архивните документи такива, каквито са, за да може всеки един гражданин сам да си направи оценка”, коментира Костадинов.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов