|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Документален сборник разкрива връзките между ДС и ЩАЗИ ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 26 Януари 2015 13:45
Share

alt
В сряда, 28 януари 2015 г., от 17 ч. в Нова конфренетна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Комисията по досиетата ще представи новия документален сборник „Държавна сигурност и ЩАЗИ”.

Той излиза под №21 от документалната поредица на Комисията „Из архивите на ДС. С публикуваните в сборника документи се осветяват връзките и зависимостите между българската Държавна сигурност и Министерството на държавната сигурност на ГДР (ЩАЗИ), първите контакти между, които започва са осъществени още в началото на 50-те години, когато процесът на изграждане на тези структури по съветски модел, както в ГДР, така и в НРБ, е почти завършен.

Основните направления на сътрудничество между структурите на двете служби се определят от специфичните геостратегически задачи, които всяка една от двете служби трябва да реализира. По линия на външното разузнаване България съсредоточава своите активни мероприятия по посока на Турция, Гърция и Югославия. За Министерството на държавната сигурност на ГДР целта на разработваните мероприятия е насочена главно по направлението на страните от НАТО, но най-вече към Западна Германия и САЩ.

Успешно и много резултатно е сътрудничеството на ДС и ЩАЗИ по линия на туризма, съвместните активни мероприятия, в областта на контраразузнаването и др. Като основна форма на взаимодействие между ДС и ЩАЗИ е обменът на информация. Десетилетия наред ДС и ЩАЗИ изготвят и обменят доклади, справки и др. документи, които се явяват основен източник на информация за агентурно-оперативната обстановка в страните, които са обект на разузнавателна дейност на двете служби за сигурност.

Важен момент в съвместната дейност на ДС и ЩАЗИ представлява оперативно-техническото сътрудничество и това по линия на пощенския канал. Срещи между специалистите от двата отдела, занимаващи се с разработка на оперативната техника, се провеждат ежегодно.

Сборникът включва 109 фототипни документа, а разширено електронно издание – 250.

Това е вторият сборник, издаден от Комисията по досиетата, който е посветен на сътрудничеството с други тайни служби от страните от Източния блок. През 2009 г. Комисията стартира документалната си поредица със сборника „ДС и КГБ – връзки и зависимости”.

Вижте повече за ЩАЗИ, мрачният пазител на ГДР - тук.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов