|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата открива новата година със сборник за ДС и унищожаването на политическата опозиция ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 13 Януари 2015 13:41
Share

alt
На 15 януари  2015 г., четвъртък, от 17 часа в Нова конферентна зала на Софийския университет „Св. „Климент Охридски” ще се състои премиерата на новия документалният сборник „Държавна сигурност и политическите партии в България 1944-1949”, съобщиха от Комисията по досиетата.

Изданието излиза под №18 от поредицата на независимия държавен орган от поредицата „Из архивите на ДС”. Фототипният сборник е отпечатан в края на 2014 г., но ще бъде представен официално в четвъртък.

Изследваният период обхваща установяването на БКП на власт и борбата й за унищожаването на политическите партии в опозиция. В сборника, чието хартиено издание включва 119 документа, а разширеното електронно издание (DVD) общо 240 документа, са включени архивни документи на Държавна сигурност, които разкриват борбата на БКП срещу партиите из средите на Отечествения фронт и опозиционните партии.

Публикуваните архиви обогатяват с нови факти събитията от този период, този път интерпретирани през погледа на репресивните органи, използвани от БКП срещу вътрешнопартийните взаимоотношения в Отечествения фронт и зависимостите между отделните партии и техните по-изявени представители.

Документи в сборника са от служебния и от историческия фонд на МВР. Новото в сборника е използването на документи от историческия фонд на МВР, в който се пазят най-ценните разработки и общи документи от оперативния архив, преминали на съхранение в историческия фонд. В него са делата на политическите лидери и оперативно интересните лица, за които ДС е събирала секретна информация.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов