|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Мокрите поръчки” на ДС излязоха от документите за „вражеските” радиостанции ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 23 Октомври 2014 20:19
Share

alt
Нова конферентна зала в Софийския университет „Св. Климент Охридски” се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват на премиерата на документалния сборник на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”, която се състоя във вторник (21 октомври 2014 г.).

Сборникът излиза под №14 от документалната поредица „Из архивите на ДС” и е част от изследователската дейност на Комисията по досиетата. Фототипното издание включва редица архивни документи посветени на дейността на Държавна сигурност срещу опитите й да противодейства, заглушава и прониква най-слушаните по времето на комунизма радиостанции. Сред най-известните от тях са радио „Свободна Европа”, Би Би Си, „Дойче веле”, „Гласът на Америка” и нелегалните радиостанции „Горянин” и „Христо Ботев”.

 

alt

 

Премиерата събра студенти, университетски преподаватели, изследователи, граждани, бивши служители в някои от западните радиостанции, че дори и бивши оперативни работници от Държавна сигурност, последните от които запазиха мълчаливо присъствие.

„Това дело е дело на цялата Комисия, но мен най-много ме радва фактът, ме върху документалните сборници работят млади хора”, заяви Екатерина Бончева, член на Комисията, по чиято идея е съставено изданието. Самата тя работи като журналист в „Свободна Европа”, но след промените.

По думите й в архивните документи на ДС е запазена част от историята на България, която трябва да се знае. „Много рядко историята на България е разказвана през автентични документи”, посочи Бончева.

Тя подчерта, че документите разкриват и мероприятията на ДС срещу тези радиостанции, включително и опити за физическо ликвидиране на български журналисти или политически емигранти, автори на тези радиостанции.

 

alt

 

Марко Цветков, съставител на сборника, сподели, че по време на изследването на архивите, свързани с определяните от режима като вражески радиостанции, са попаднали на стряскащ документ. В него е набелязано „остро мероприятие” срещу сина на началника на Щаба на българската армия по време на Първата световна война ген. Никола Жеков. Това става през 1970 г. и целта е да бъде преведена в изпълнение смъртната присъда, която синът на бившия високопоставен военен, е получил задочно в България.

Този случай предшества плана за ликвидиране на Петър Семерджиев в Израел от 1975 г., чиито материали са излъчвани от Би Би Си и „Свободна Европа”, както и операцията за убийството на Георги Марков, служител на българската секция на Би Би Си и автор на радиостанциите „Свободна Европа” и „Дойче веле”.

Друг подобен случай е продължилия с години опит на ДС на отвлече писателя Димитър Инкьов, служител на българската секция на „Свободна Европа”, който осмива с хумористичните си предавания комунистическия режим под псевдонима Велко Верин.

 

alt

 

„По времето на комунизма радиото беше единствения мост, който свързваше обществата от страните отсам Желязната завеса с Запада. Неслучайно не са имали толкова важно място за тайните служби, но и за хората”, отбеляза по време на дискусията медийният експерт и председател на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Той отбеляза, че само радиото е успявало да проникне през информационната завеса, наложена от режима на БКП. Тези радиостанции създаваха чисто човешка опора, независимо от това, че е имало и празни надежди. Но да чуваш този глас от другия свят, дори заглушен, защото заглушаването допълнително придаваше една романтика на забраненото, беше много важен сигнал за хората от затворените общества в Източния блок”, заключи той.

Сборниците на Комисията по досиетата се разпространяват безплатно, а техните електронни варианти могат да бъдат открити на сайта на държавната институция.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов