|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: Държавна сигурност срещу „вражеските” радиостанции ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 18 Октомври 2014 14:57
Share

alt
На 21 октомври 2014 г., вторник, от 17 ч. в Нова конферентна зала на Софийския университет „Св. „Климент Охридски“ ще се състои премиерата на документалния сборник на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”.

Той излиза под №14 от поредицата „Из архивите на ДС“, която е част от изследователската дейност на Комисията по досиетата. Фототипното издание е посветено на опитите на Държавна сигурност да ограничи влиянието на западните радиостанции върху обществото в България.

След края на Втората световна война радиото е своеобразен социален феномен, който не се влияе от границите на политическата карта и е в състояние да запълни изкуствения информационен вакуум в страните от Източения блок. Комунистическите власти добре съзнават голямото влияние, което радиото оказва над обикновените хора. Ето защо още в началото на режима слушането на чужди радиостанции е характеризирано като „морално престъпление“, заслужаващо строго обществено порицание.

Радиостанции като Би Би Си, „Дойче веле” и особено „Свободна Европа” са били обект на различни агентурно-оперативни мероприятия от 50-те години насетне, с които репресивният апарат на БКП се е стремял да разстрои работата им и да намали ефекта от предаванията, особено на българските секции.

За „звукоизолацията“ на ефира МВР предлага на българското партийно ръководство прилагането на т. нар. „диференциран подход“ на селективно и пълно радиозаглушаване. ДС се е стремяла да внедри свои агенти в западните радиостанциите в опит да дискредитират българите, работещи там.

Общият брой на публикуваните в книжното тяло на сборника документи е 115, а в неговия разширен електронен вариант – 228.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов