|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Съдбата на хиляди „придобити” от разузнаването исторически документи и артифакти остава неизвестна ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 15 Октомври 2014 19:51
Share

alt
Съдбата на стотици хиляди архивни документи и артифакти, свързани с историята на България, които са били придобити по оперативен път от културно-историческото разузнаване в периода 1972-1989 г. остава неизвестна.

Въпросът с местонахождението на тези ценни за българската история документи и произведения на изкуството и културата беше един от акцентите по време на премиерата на документалния сборник „Държавна сигурност и културно-историческото разузнаване 1970-1989”, състояла се във вторник (14 октомври 2014 г.) в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Новото издание на Комисията по досиетата е 15-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС” и е посветено на дейността на една от по-късно създадените структури в Първо главно управление на ДС, а именно отдел 14 „Културно-историческо разузнаване” (КИР).

Татяна Кирякова, ръководител на дирекцията за изследване на документите в Комисията, подчерта, че създаването и активната дейност на КИР съвпада с периода, когато в началото на 70-те години на ХХ век Людмила Живкова е назначена за първи зам.-председател на Комитета за изкуство и култура, а малко след това го оглавява.

Тя обясни, че една от основните задачи на КИР е била да придобива по оперативен път ценни за българските история документи, но сами разбирате, че зад този термин трябва да се разбира кражба”.

Поли Стоева, служител на Комисията и един от съставителите на сборника, говори за структурата и организацията на работа на отдел 14, а колега й Росица Маркова акцентира върху агентурната работа на КИР.

Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, предложила съставянето и изданието на сборника, посветен на КИР, обърна внимание, че културно-историческото разузнаване не е могло да официализира „придобитите” документи и произведения на културата. „Няма как да стане това, когато си ги откраднал и това би довело до разкриване на оперативните работници и секретните сътрудници, участвали в кражбите”, заяви тя.

„И до този момент не е известно къде са тези документи. Какъв е смисъла на кражбата на „История славянобългарска”, след като тя беше намерена в касата на ген. Бриго Аспарухов, директор на Националната разузнавателна служба”, запита реторично тя.

Разследващият журналист Христо Христов цитира документ на отдел 14, според който през 80-те години на миналия век в допотопното архивохранилище на КИР в сградата на ПГУ на ул. „Хайдушка поляна” в жк. „Красно село” в столицата са държани под ключ 3000 архивни документи 170 000 микрофилмирани кадъра, 10 движими паметници на културата, икони, картини и други произведения на изкуството.

Какво е станало с тях при закриването на отдел 14 през 1990 г. знаят само малцина от бившите разузнавачи. „Най-вероятно част от тези ценности са в частни колекции”, предположи Христов. Той припомни, че в интервю с Бриго Аспарухов последният е посочил, че не била осъществена предавателно-приемателна процедура на архивохранилището на отдел 14 в ПГУ при назначаването му за директор на Националната разузнавателна служба със своя предшественик Румен Тошков (виж повече за мястото, където Първо главно управление на ДС е държани ценните документи - тук).

Христо Христов заяви още, че значението на издаваните от Комисията по досиетата документални сборници е, че те срутват редица митове, с които е обвита дейността на Държавна сигурност. По думите му сборника за дейността на КИР не прави изключение, тъй като разкрива по какъв начин оперативните задачи са били подчинени на идеологическите интереси на БКП и как зад такива операции като кражбата на черновата на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски стои Държавна сигурност.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов