|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: Тайните на културно-историческото разузнаване ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 12 Октомври 2014 10:39
Share

alt
На 14 октомври 2014 г., вторник, от 17 ч., в Нова конферентна зала на Софийския университет „Св. „Климент Охридски” ще се състои премиерата на документалния сборник „Държавна сигурност и културно-историческото разузнаване 1970-1989”.

Новото издание на Комисията по досиетата излиза под №15 от поредицата „Из архивите на ДС” и е посветено на дейността на една от по-късно създадените структури в Първо главно управление на ДС, а именно отдел 14 „Културно-историческо разузнаване” (КИР).

Създаването на културно-историческото разузнаване съвпада с влизането във властта на дъщерята на Тодор Живков Людмила Живкова първоначално като първи зам.-председател на Комитета за изкуство и култура, а впоследствие и като ръководител на държавната институция, която по времето на комунизма, отговаря за опазването на културното наследство и пропагандиране на културните постижения на социализма.

Архивните документи разкриват, че в продължение на близо две десетилетия чрез отдел 14 КИР Държавна сигурност се е стремяла да придобива копия на важни за българската история архиви, а в някои случаи директно да краде оригинални произведения на изкуството и културата.

В дейността на КИР са привлечени редица известни учени и специалисти в областта на културата и изкуството. Основният проблем на разузнаването обаче се оказва невъзможността придобитите по нелегален път документи да бъдат включени в научния оборот, поради страх от разкриване на агентите, които са участвали в тяхното осигуряване.

Вторият основен проблем е съхранението на ценните исторически придобивки. През всичките години до 1989 г. тяхното съхранение е далеч от стандартите, прилагани към музейните експонати и условията, осигурени в музейните хранилища и депа.

Придобитите от КИР близо 3000 оригинални документи, 170 000 микрофилмови кадъра и около 10 движими паметници, икони, картини и други, иззети по секретен път от чужди архиви и частни лица, са струпани в една стая на 13-я етаж в сградата на самото Първо главно управление на ДС на ул. „Хайдушка поляна” в жк. „Красно село” в София. В същата стая офицерите от разузнаването са провеждали и партийните си събрания. Съдбата на всички тези ценности остава неизвестна след 10 ноември 1989 г.

Една от най-показателните секретни операции на КИР е кражбата на оригинала на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски от българския манастир „Св. Георги – Зограф” в Света гора. Тя е осъществена от двама оперативни работници от резидентурата на ПГУ в Гърция през декември 1985 г. под кодовото име „МАРАТОН” (виж повече за нея – тук). В новия документален сборник на Комисията по досиетата са включени и документи от тази секретна операция.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов