|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Приятно ми е: „Вражески” емигрант ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Сряда, 08 Октомври 2014 17:54
Share

alt
„Приятно ми е: „Вражески” емигрант”. С тези думи писателят Димитър Бочев върна времето назад на представянето на документалния сборник на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и вражеските емигрантски организации 1944-1989 г.”, за да припомни отношението на комунистическия режим към над 10 000 български граждани, избрали свободата на Запад.

Официалната премиера на сборника се състоя във вторник (7 октомври 2014 г.) в Софийския университет „Св. Климент Охридски” пред студенти, изследователи, граждани и с нея беше открита новата продукция на Комисията по досиетата в резултат на изследователската й дейност на архивите на комунистическите служби.

Ваня Жекова, член на независимия държавен орган, която е предложила темата на сборника, разказа за срещите си с политически емигранти, завърнали се в Родината си след 1989 г. Белязани от комунистическия режим с клеймото „родоотстъпници” и „изменници на Родината” тези истински български патриоти никога не са изменяли на България в сърцето си имат щастието да стъпят на родна земя след десетилетия на изгнание, прогонени от режима на БКП.

Красимир Кръстев, съставител на сборника, посочи, че целта на Държавна сигурност е била да разложи организациите на политическите емигранти. Документалният сборник съдържа документи е 102, а разширеното електронно издание – 245. Сред тях има много документи за дейността на ДС срещу Българския национален комитет, Българския национален фронт и още над 80 организации.

 

alt

 

„Когато емигрирах преди близо половин век аз се надявам, че всички тези емигрантски организации, към които потърсих път, ще работят единни, обединени от каузата на антикомунизма. Това не се оказа така. С горчивина ще призная, че тези организации бяха заети по-скоро с борбата между себе си, отколкото срещу комунизма”, заяви Димитър Бочев, Димитър Бочев (1944) изключен от Софийския университет, два пъти за изказвания против властта, изселен от София и въдворен в Силистра. Тя бяга във ФРГ  през 1972 г., където става сътрудник в радио „Дойче веле”, а след това работи и в  българската секция на радио „Свободна Европа”, където отговаря за културно-публицистичната програма „Контакти”.

По думите му разнобоят в действията на българските емигрантски организации освен, че е бил продиктуван от манталитета ни, който е разединяващ, се е получил и в резултат на факта, че те не са били желани от западните бюрократи.

Бочев разказа още, че американските директори на „Свободна Европа” не са гледали с добро око на интереса, който работещите в българската секция на радиостанцията са имали към българската политическа емиграция. Дори неофициално са забранявали контакти на служители от секцията с българските емигрантски организации. „Аз никога не съм се съобразил с това, но този факт показва конформизмът на Запада. Неведнъж съм казвал, че между фронтовете на студената война съществуваше едно тайно съзаклятие между фанатиците на изтока и кварталните бакали на Запада”, заключи той.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов отбеляза, че това е първият сборник от тазгодишната продукция, с която независимият държавен орган се включва в отбелязването на 25 години от началото на демократичните промени в България.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов