|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: ДС и преследването на „вражеските” емигрантски организации ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Октомври 2014 14:56
Share

alt
На 7 октомври, вторник, 2014 г. от 17 ч. в Нова конферентна зала на Софийския университет „Св. „Климент Охридски” ще се състои премиерата на новия документален сборник на Комисията по досиетата  „Държавна сигурност и вражеските емигрантски организации 1944-1989”. Това е 16-то издание на независимия държавен орган от поредицата  „Из архивите на ДС”
с него ще се открие неговата тазгодишна изследователска дейност.

След като през 1947 г. комунистическият режим смачква окончателно политическата опозиция в България той обръща поглед към „враговете” извън страната.

В основна цел се превръщат българските емигранти и различни техни организации, които открито не споделят тоталитарното управление в своята родина, наложено от БКП с помощта на СССР. Висшето партийно ръководство спуска задача на Държавна сигурност в преследването на „изменниците на родината” зад граница, както и „разлагането” на организациите, които определя като вражески.

По данни на самата Държавна сигурност през 70-те години „вражеската” емиграция възлиза на около 10 000 души български политически емигранти, като в това число не влизат напусналите или изселени от страната мюсюлмани.

В сборника „Държавна сигурност и вражеските емигрантски организации”, което е фототипно издание, са публикувани малко познати документи, свързани с живота на българската политическа емиграция в периода 1945–1989 г.

При издирването на документите, съхранявани в централизирания архив на Комисията, е прегледана максимално обширна информация и е проследена дейността на многобройните емигрантски организации. Включените в сборника документи разкриват отношенията вътре в самите емигрантски организации, както и представят разложителната роля, която Държавна сигурност играе в опитите за задълбочаване на съществуващите между тях организационни и междуличностни проблеми.

Огромното количество архивна документация по темата е свидетелство за значителните материални и човешки ресурси, които са били използвани от комунистическите тайни служби по българската политическа емиграция.

В книжното издание на сборника са включени общо 102 документи, а в неговия разширен електронен вариант – 245. Подборът е направен измежду над 150 архивни единици. Преобладаващата част са от архива на Първо главно управление на ДС.

Документалните сборници се разпространяват безплатно, а разширените им електронни варианти могат да бъдат открити на сайта на Комисията.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов