|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: Нов сборник представя ДС срещу неформалните организации в края на режима ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Сряда, 22 Януари 2014 10:18
Share

alt
На 23 януари 2014 г., четвъртък, от 17 ч. в зала №1 на Ректората на Софийския университет „Климент Охридски” комисията по досиетата ще представи новия си документален сборник, озаглавен  „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”.

Той е посветен на дейността на бившата Държавна сигурност в опита да задуши т. нар. неформални организации, които се появяват в НРБ в края на режима на БКП.

Това е 11-то документално издание на комисията по досиетата, което излезе от печат в края на 2013 г., но официалното му представяне е утре.

Хартиеното издание на сборника съдържа общо 88 документи, като 59 са от периода януари 1987 г. – 10 ноември 1989 г., а другите 29 документи са от периода след принудителното оттегляне на Тодор Живков от властта до май 1991 г.

 Това е първият фототипен сборник на тази тема, като в предходните години бяха издадени други два сборника от други издатели, където обаче архивните материали не са публикувани фототипно. Значителна част от документите в новото издание на комисията по досиетата са нови и се публикуват за първи път.

Архивните материали разкриват как върхушката на БКП се е опитвала да овладее и контролира гражданските организации, появили се в края на комунистическия режим по времето на т. нар. преустройство.

Една част от материалите са свързани с обстановката около „Екофорума”, проведен в София през октомври 1989 г., когато представители на „Екогласност” са разпръснати на сила в градинката пред сладкарница „Кристал”. Друга част е посветена на палежа на Партийния дом през август 1990 г.

Архивните документи показват и подозрителното отношение на ДС след 10 ноември 1989 г. към организации като профсъюза „Подкрепа” и „Федерацията на независимите студентски дружества” срещу които Наследникът на Второ главно управление на ДС – Националната служба за защита на конституцията (впоследствие Национална служба „Сигурност, контраразузнаването, бел. ред.) продължава да използва агентура.

Без съмнение сборникът ще се превърне в поредния документален източник, който ще допълни картината за значението на неформалните граждански организации в последните две години от управлението на комунистическата партия и реакцията на режима срещу тях чрез своя репресивен апарат в лицето на ДС.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов