|

S5 Box


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Delimiter must not be alphanumeric or backslash in /home/hristoh/public_html/desebg/modules/mod_s5_box/tmpl/default.php on line 23

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В парламента продължават да ползват за експерти лица, свързани с ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Петък, 04 Август 2017 16:52
Share

alt
Народното събрание продължава и към момента да ползва за експертни сътрудници към различни парламентарни комисии лица, които са с установена принадлежност към тоталитарните комунистически служби.

Това показва проверката на администрацията на настоящото 44-то Народно събрание, както и на щатните служители към постоянните парламентарни комисии (решение №2022 от 1 август 2017 г.).

Тя е продиктувана от настъпилите кадрови промени в щата на администрацията и щатните експерти.

Проверката е засегнала общо 62 души, които заемат следните постове: главен секретар, директори, началници на отдели, началници на сектори в администрацията на Народното събрание, както и щатните служители към постоянните му комисии.

От тях с принадлежност към тоталитарните служби са следните трима души:

  • Иван Василев Хиновски, главен експертен сътрудник в Комисия за наблюдение дейността на ДКЕВР от 16.12.2014 г.;
  • Николай Коцев Доцев, старши експертен сътрудник в Комисия по отбрана от 12.06.2017 г.;
  • Спас Ангелов Ташев, главен експертен сътрудник в Комисия по политиките на българите в чужбина от 30.05.2017 г.

Спас Ташев, чиято принадлежност е разкрита за първи път още през 2008 г. при проверката на Агенцията за българите в чужбина в качеството му на неин зам.-председател, разпространи чрез сайта offnews.bg позиция, че никога не е бил агент на Държавна сигурност.

Той уточнява, че още преди съществуването на Комисията сам е огласил факта, че за него в Държавна сигурност съществува агентурно досие, когато е бил 18-годишен ученик, но нито един от наличните документи не са произхождали от него.

Ташев заявява, че ДС паралелно е водила срещу него дело за оперативна проверка за противодържавна пропаганда и агитация.

Законът за досиетата задължава Комисията да обявява принадлежност при точно установени в архива документи.

В случая с Ташев Комисията е извършила това на основата на документи от ръководилия го щатен служител; регистрационна бланка; регистрационен дневник; различни образци картони, лично дело IА-3280 (Ст.З.); протокол № 5/1990 г. с предложение за унищожаване на работно дело IР-1239, както и доклад на МВР от септември 2007 г., когато архивите не са още във владение на Комисията по досиетата.

Според тази информация роденият през февруари 1967 г. Спас Ташев е вербуван и регистриран като агент под псевдонима „ИВАН”  през юни 1985 г. от Окръжно управление на МВР-ДС Стара Загора по линия на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов