|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ивайло Мутафчиев от ПИБ излезе и при проверката за агентурно минало на инвестиционен посредник ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 12 Юли 2017 23:11
Share

alt

Агентурното минало на Ивайло Мутафчиев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ), беше потвърдено при проверката на Комисията по досиетата на „Първа финансова брокерска къща” ООД, откъдето стартира своята кариера в частния бизнес след промените.

Проверката на „Първа финансова брокерска къща” ООД (решение №2-1009 от 6 юли 2017 г.) е обхванала общо 4 лица, заемали ръководни функции в дружеството.

От тях единствено Мутафчиев (1962) е с досие. Той е проверен в качеството си на управител в периода 1991-2000 г.

Вербуван е от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през декември 1980 г. като агент под псевдонима „КАМЕН”. По това време той е навършил пълнолетие и срещу графата „професия” в картона му е записано студент.

Работил е за отдел 02 „Борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност сред младежта и спорта, българските и чуждестранни студенти” на Шесто управление. През 1984 г. е предаден на Първо главно управление на ДС.

Ивайло Мутафчиев, заедно с другия си съдружник в ПИБ Цеко Минев заемат 8-мо място в последната класацията на българското издание на списание „Форбс” за най-влиятелните хора в България, е сътрудничил на бившата Държавна сигурност.

Името на Мутафчиев беше огласено за първи път от Комисията по досиетата при проверката на „Агробизнесбанк” през 2014 г. Той завършва „международни икономически отношения” във ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС) и още по времето на комунизма специализира на Запад.

Работил е като главен дилър в БНБ и е бил един от началниците на дилинг-офиса на банка „Биохим”, в който работи и бъдещият му съдружник Цеко Минев.

Ивайло Мутафчиев влиза в бизнеса през 1990 г., когато с Цеко Минев основават Първа финансова брокерска къща. Тя е регистрирана по Указ 56 за стопанската дейност през 1991 г. по Указ с 50 000 долара уставен капитал и седалището ѝ е на адреса на Първа частна банка бул. „Стамболийски” 2а, чиито шефове Венцислав Йосифов и Валентин Моллов също са агенти на ДС. Първоначално капиталът се представлява от Ивайло Мутафчиев.

Той става съдружник или съучредител на редица други финансово-брокерски къщи (ФБК). В „Ралица” – Пловдив е съдружник с пловдивските брокери Христо Александров и Христо Данов. Името му се среща из документите на ФБК "Пловдив", ФБК "Ентроп"-София, ФБК "Габрок"- Перник.

Мутафчиев е сред учредителите на „Агробизнесбанк” и за известно време неин изпълнителен директор. Напуска я и заедно със съдружника си Цеко Минев  през 1993 г., когато учредяват Първа инвестиционна банка и влизат в съвета на директорите ѝ. ПИБ е една от петте най-големи банки в България

Комисията по досиетата обяви и проверката в още едно инвестиционно дружество – „Кепитъл Маркетс” АД (решение №2-1008 от 6 юли 2017 г.).

За принадлежност към тоталитарните служби са проверени общо 11 души. От тях с агентурно минало е само Живко Иванов Василев, Член на управителен орган (Съвет на директорите) и изпълнителен директор от юли 1998 г. до септември 1999 г.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов