|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Започнаха проверките за агенти на ДС в спортните организации ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 21 Юни 2017 10:15
Share

alt
С Българската федерация по катерене и алпинизъм и Съюзът по аеробика в България започна глобалната проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на ръководните органи на спортните организации у нас, извършвана от Комисията по досиетата.

По закона за досиетата Комисията е задължена да извърши проверка на председателите и членовете на управителните и контролните органи на лицензираните спортни организации в България.

Проверката в Българската федерация по катерене и алпинизъм (решение №2-981 от 20 юни 2017 г.) е обхванала общо 35 души, заемали или заемащи ръководни постове в организацията.

От тях с установена принадлежност са следните две лица:

  • Георги Иванов Темелков, член на Управителния съвет от (1993-1997) – агент „ТОМОВ” на Окръжно управление на МВР-ДС Сливен по линия на Шесто управление на ДС от 1975 г.;
  • Петър Атанасов Петров, член на Управителния съвет (19972004) – осведомител „ПОПОВ” на Трето управление на ДС(военното контраразузнаване) от 1969 г.

Проверката в Съюза по аеробика в България (решение №2-980 от 20 юни 2017 г.) е засегнала 15 души от ръководните ѝ органи.

От тях с принадлежност към ДС са две лица. Комисията е обявила данните само за едното от тях, тъй като другото е починало и по закон информацията в този случай не е публична.

Разкритият сътрудник е Митя Любомирова Митева (1957), председател на Контролния съвет от декември 1999 г. Тя е вербувана от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през януари 1989 г. като съдържател на явочна квартира под псевдонима „КЕСТЕН”.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов