|

S5 Box


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Delimiter must not be alphanumeric or backslash in /home/hristoh/public_html/desebg/modules/mod_s5_box/tmpl/default.php on line 23

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Осветени са агенти на ДС в още три инвестиционни дружества ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 12 Юни 2017 07:34
Share

alt
Сътрудници на тоталитарните комунистически служби бяха осветени от Комисията по досиетата в продължаващата глобална проверка на инвестиционните посредници в България.

Проверката в „ЕВРО-ФИНАНС” АД е засегнала общо 17 лица на ръководни постове в компанията (решение №2-968 от 6 юни 2017 г.).  От тях двама са пр установена и обявена принадлежност към Държавна сигурност.

Първият е Иван Драгневски – член на управителен орган (Съвет на директорите) от ноември 1993 г. до юли 2001 г.

Драгневски е банкер, председател на Българската външнотърговска банка (1980-1989) и на Българската народна банка (декември 1989 г. – януари 1991 г.), председател на Надзорния съвет на Първа източна международна банка АД (2003).

Той е вербуван от Второ главно управление на ДС през 1972 г. като осведомител под псевдонима „ГОРАСТ”. Впоследствие е секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС.

Вторият разкрит сътрудник в „ЕВРО-ФИНАНС” е банкерът Чавдар Кънчев, член на управителен орган (Съвет на директорите) от април 2001 г. до март 2007 г.

Чавдар Кънчев е вербуван като агент под псевдонима „ВИКТОР” от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) през 1983 г. След това е работил и за създаденото пред 1986 г. Четвърто (икономическо) управление на ДС.

По времето на комунизма името на Кънчев се свързва с ръководството на Литексбанк в Бейрут, Ливан, чиято собственост е българска. Първоначално Кънчев е неин зам.-директор, а в периода 1985-1989 г. е неин председател. По това време той вече е и агент на ДС.

През 1991 г. Чавдар Кънчев оглавява Българската външнотърговска банка. Той участва в преговорите по външния дълг. Сочен е за основен фактор за сключеното споразумението с Лондонския клуб. През 1993 г. е избран за „Банкер на годината” в първата класация на Асоциацията на търговските банки. През ноември 1995 г. е отличен с приз за висш банков и финансов мениджмънт на фондация „Буров”.

Чавдар Кънчев оглавява преименуваната в „Булбанк” БВТБ до нейната приватизация през 2000 г. Тогава „Булбанк” е закупена от италианско-немският консорциум „Уникредито“ – „Алианц“.

В „Балканска консултантска компания – ИП” ЕАД (решение №2-948 от 9 май 2017 г.) са проверени две лица, заемали ръководни длъжности.

От тях е установена и обявена принадлежността на Владимир Каролев – член на управителен орган (Съвет на директорите) и председател на Съвета на директорите от юли 2003 г. до юли 2015 г.

Икономистът, който беше един мандат общински съветник в София от НДСВ, е бил вербуван от Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) през 1979 г. като агент под псевдонима „КАМЕН”.

Проверката на инвестиционния посредник „Делтасток” АД е обхванала 9 души на ръководни постове в дружеството (решение №2-954 от 16 май 2017 г.).

От тях с агентурно минало е Йордан Величков Скорчев – член на управителен орган (Съвет на директорите) от май 1998 г. до юли 1998 г. и председател на Съвета на директорите от юли 1998 г. до август 2001 г.

Той е вербуван от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през 1985 г. като агент под псевдонима „ОЛЕГ”.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов