|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Само един агент на ДС в политическите кабинети на премиерите и вицепремиерите (след 2010 г.) ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 04 Април 2017 18:17
Share

alt
Само един агент на Държавна сигурност присъства в политическите кабинети на министър-председателите и вицепремиерите след 2010 г. насам.

Това стана известно от допълнителната проверка на Комисията по досиетата, мотивирана с кадровите промени в политическите екипи на премиерите и техните заместници, която беше обявена днес.

Проверката е обхванала премиерските политически кабинети от 2010 г. насам – кабинетът Борисов 1 и 2, кабинетът Орешарски, служебните кабинети Райков, Близнашки, и настоящия Герджиков и тези на техните вицепремиери (решение №2-906 от 4 април 2017 г.).

Проврени са общо 11 души, а други 25 не подлежат на проверка, тъй като към юли 1991 г., когато се смята официалното прекратяване на дейността на ДС с отмяната на Указа за общи положения на Държавна сигурност, те не са били пълнолетни, за да бъдат вербувани.

Единственият установен и обявен агент е Георги Великов – началник  на кабинета на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев (2013-2014) в кабинета Орешарски.

Великов (1964) е привлечен като агент в края на съществуването на ДС – през май-юни 1991 г. от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) под псевдонима „КИРЯЗОВ”.

Запазено е личното му дело и документи от ръководили го оперативен работник.

Великов беше разкрит от Комисията през 2010 г. при проверката на ръководните служители в ДАНС. По линия на контраразузнаването той е ръководил дирекцията за противодействие на руските специални служби и звеното за контратероризъм.

Неговото име нашумя именно по време на кабинета Орешарски като един от най-доверените хора на вицепремиера и вътрешен министър Йовчев.

След формиране на кабинета Борисов 2 в медиите се появи информация, че през януари 2015 г. Георги Великов тихомълком е бил назначен за експерт в ДАНС, когато неин председател е Владимир Писанчев.

При едно от делата срещу Цветан Цветанов неговият адвокат Менко Менков разкри в съдебната зала, че Цветлин Йовчев и Георги Великов са отказвали натиск върху правната дирекция на МВР, за да бъде обжалвана оправдателна присъда, постановена от Софийския градски съд.

В отделно решение през 2010 г. Комисията по досиета обяви сътрудниците на тоталитарнте комунистически служби в политическите кабинети.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов