|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Известният фотограф Иво Хаджимишев е разкрит като сътрудник на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 02 Ноември 2016 16:55
Share

alt

Иво Хаджимишев, един от най-добрите български фотографи, беше разкрит като нещатен сътрудник на Държавна сигурност.

Това стана при проверката на собствениците, главните редактори и водещите журналисти  във вестник „Сега”, извършена от Комисията по досиетата (решение №2-743 от 25 октомври 2016 г.).

Хаджимишев е проверен в качеството му на политически коментатор във вестника до 2000 г. Той е разкрит като агент на Второ главно управление (ВГУ) на ДС под псевдонима „НЕВЕНА” от 1975 г. Според оповестената информация той е сътрудничил на отдел 02 „Англия и Италия” на ВГУ.

Основанията за неговата принадлежност са собственоръчно написани агентурни сведения и документи от ръководил го щатен служител в работното му дело, възлизащо на 8 тома. През юни 1990 г. е регистрирано искане всички регистрационни картони за него
„да бъдат заличени от всички картотеки”.

Известният художник-фотограф произхожда от семейство на интелектуалци отпреди 9 септември 1944 г. Неговият дядо е пълномощен министър в пет европейски държави. Баща му е оперен режисьор, а майка му – сценограф.

През 1975 г., когато е вербуван, завършва Колеж по изкуствата „Bournemouth and Pool College of Arts“, Великобритания със специалност фотография. От същата година е пожизнен почетен член на Кралската фотографска асоциация, Великобритания.

През периода 1975-1989 г. Хаджимишиев работи като фоторедактор в сп. „Отечество“, а след промените става сътрудник на Associated Press. От 2003 г. Хаджимишев завежда отдел „Артистична фотография“ в Национална художествена галерия.

Иво Хаджимишев е автор на над 20 самостоятелни колекции от фотографии и фотоесета, представени предимно в чужбина: Англия, Австрия, Холандия, Франция, Италия и др.

„Решението на Комисията е коректно и аз не съм го оспорвал. Това се е случило във време, когато почти нямаше друг изход, ако искаш да се развиваш. Хубаво е, че днес хората могат да правят, това, което желаят, свободно на базата на своя талант и стремежи, без да бъдат поставени в зависимости, както беше до 1989 г.”, заяви Иво Хаджимишев пред desebg.com, потърсен за позиция.

Г-н Хаджимишев подчерта, че със своята дейност до промените не е навредил на нито един човек в страната и извън нея.

Освен него Комисията е оповестила принадлежността на още двама журналисти от в. „Сега” – Евгений Драгомиров Дончев, политически коментатор (2002-2005) и Максим Майер Албухайре, търговски директор (2003-2004). Проверени са общо 14 души на ръководни постове във в. „Сега”.

Комисията по досиетата оповести и друго решение, свързано с медия – проверката на водещи журналист и директори в Би Ти Ви. Там не са установени сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Проверката на електронните и печатни медии е повторна. Първата проверка беше извършено от Комисията през 2008-2009 г. В края на 2012 г. обаче парламентът (ГЕРБ и Синята коалиция) промениха закона за досиетата, като приеха, че проверките за лицата, извършващи публични дейност (включително и журналистите) трябва да се извършват от 10 ноември 1989 г. насетне, а не както първоначално беше прието в закона през 2006 г. – от влизането му в сила насетне.

Неотдавна Комисията разкри неизвестни до момента сътрудници на ДС в Българската национална телевизия, заемали ръководни позиции в периода ноември 1989 г. - декември 2006 г. Предстои оповестяване на втората проверка на Българското национално радио.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов