|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Още три застрахователни компании са осветени за агенти на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 19 Септември 2016 20:34
Share

alt
Комисията по досиетата обяви резултатите от проверките за принадлежност към Държавна сигурност на още три застрахователни компании, които са част от глобалната проверка на членовете на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на застрахователите и презастрахователите в България.

Проверката на  застрахователно и презастрахователно акционерно дружество "СИЛА", (в ликвидация), съществувало до 1999 г. с предишно наименование ЗПАД "ЗОДИАК" (до 1995 г.), е обхванала общо 17 лица на ръководни постове (решение №2-704 от 16 септември 2016 г.).

 От тях с принадлежност към ДС са двама – щатният служител на Софийско градско управление на МВР-ДС Ангел Ангелов и секретният сътрудник на Първо главно управление на ДС Веселин Ранков, който вече е обявяван като ръководен кадър в редица банки, както и в застрахователно дружество „БУЛ ИНС”.

В заличеното през 1999 г. застрахователно и презастрахователно дружество "АТЛАС А" АД (решение №2-703 от 16 септември 2016 г.) са проверени 12 души, заемали ръководни постове.

От тях с агентурно минало е Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК). Той беше разкрит за първи път като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС през 2012 г. при проверката на БСК, когато заяви пред desebg.com, че не се срамува от този факт (виж повече – ТУК).

В периода 1994-1998 г. Данев е бил член на Надзорния съвет на „АТЛАС А” АД.

Проверена е и застрахователна компания „СИК-ЖИВОТ” АД  (решение №2-702 от 16 септември 2016 г.). Комисията по досиетата е проучила общо 13 души, заемали ръководни постове. От тях едно лице е с установена принадлежност към тоталитарните комунистически служби, но данните за него не са обявени, тъй като е починало.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов