|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разкрити са сътрудници на комунистическите служби в още шест застрахователни компании ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 10 Август 2016 18:54
Share

alt

Комисията по досиетата продължава глобалната проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби сред застрахователите в България, като обяви резултатите за нови шест компании.

 

„Аполо и Болкан Ко” АД

Алексей Петров и още двама сътрудници на тоталитарните комунистически служби са обявени при проверката на изпадналата в ликвидация застрахователна компания „Аполо и Болкан Ко” АД (решение №2-694 от 2 август 2016 г.).

 „Аполо и Болкан” е една от първите застрахователни компании в годините на силовото застраховане през 90-те години на миналия век, основана от бившия щатен служител на Специализиран оперативен милиционерски батальон (баретите), който от 1987 г. се води на щат в Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, направление „Терор”.

Бивша барета и настоящ бизнесмен, издигнал се до съветник на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов (2008-2009) и преподавател в УНСС, е член на Съвета на директорите на „Аполо и Болкан” (1995-1996).

Проверката е обхванала общо 23 лица на ръководни позиции в застрахователната компания. Освен Петров с принадлежност към ДС са Александър Петров Трифонов – член на Съвета на директорите (1995-1996) и Радослав Минчев Габровски – член на Съвета на директорите (1998-1999).

Алексей Петров, който има зад гърба си няколко неуспешни атентата, беше разкрит като щатен сътрудник на ДС още през 2009 г. в качеството си на член на Управителния съвет на Националния осигурителен институт (виж досието му – ТУК).

Принадлежността му към ДС беше установена и при проверката на застрахователна компания „Лев Инс” АД.


Застрахователно акционерно дружество "ФЕРОСТРАД" АД

Проверката в Застрахователно акционерно дружество "ФЕРОСТРАД" АД, прекратено при вливане през 1998 г., е засегнала общо 9 лица, заемали ръководни постове в него (решение №2-692 от 2 август 2016 г.).

От тях с установена принадлежност към Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА е Димитър Георгиев Желев, член на Съвет на директорите в периода 1993-1998 г. Димитър Желев е един от големите застрахователи в България след промените и председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на застрахователната компания „Алианц България Холдинг”.


Застрахователно дружество "ГРАНИТ-ПОЖАР" АД

В застрахователно дружество "ГРАНИТ-ПОЖАР" АД, което е в ликвидация от 1998 г., са проверени 4 души (решение №2-693 от 2 август 2016 г.). От тях с установена принадлежност е едно лице, но данните за него не са огласени, тъй като то е починало и в тези случаи законът не разрешава информацията да става публична.


"ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ ГАРАНТ" АД

Проверката в "ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ ГАРАНТ" АД, която също е в ликвидация, е засегнала общо 15 души (решение №2-697 от 9 август 2016 г.).

От тях с принадлежност към тоталитарните служби са следните две лица:

  • Митко Стоянов Бъчваров, член на Съвета на директорите (1994-1998);
  • Юлиян Александров Стамболджиев, член на Съвета на директорите (1992-1998).

Не е обявено едно лице, което също е заемало ръководен пост в компанията, тъй като е починало.


"ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ ДИАМАНТ 24" АД

В "ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ ДИАМАНТ 24" АД Комисията е проверила общо 4 лица на ръководни постове (решение №2-698 от 9 август 2016 г.).

От тях следните 3-ма са с установена принадлежност към комунистическите служби:

  • Антони Панайотов Тренчев, член на Съвета на директорите (1995-1997);
  • Венцислав Данаилов Кънев, член на Съвет на директорите (1995-1997);
  • Димитър Асенов Събев, Член на Съвета на директорите (1995-1997).


"ПЛАНЕТА ИНС" АД

Комисията по досиетата е извършила проверка и в застрахователната компания "ПЛАНЕТА ИНС" АД, която е в ликвидация, а предишно наименование е "ОСТЕР ИНС" АД до 1998 г.  (решение №2-699 от 9 август 2016 г.).

Проверката е засегнала 9 лица на ръководни постове в нея. От тях с принадлежност към ДС е само Иван Димитров Капитанов, член на Съвета на директорите на ЗК „ОСТЕР ИНС“ (1994-1996).

Другите резултати от проверките на застрахователните компании, обявени до момента Комисията, може да намерите в секцията COMDOS, рубрика „Решения” на сайта. 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов