|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Продължават да изкачат агенти от държавните агенции и застрахователите ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 24 Май 2016 16:19
Share

alt
Въпреки негативното обществено мнение срещу назначаването на сътрудници на тоталитарните комунистически служби на ръководни постове в държавата и въздържанието на ниво Министерски съвет, в някои министерства продължават да не се съобразяват с това.

Показателен пример е Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ЕСМИС), в която през 2015 г. са назначени и преназначени двама сътрудници на ДС.

Комисията по досиетата е извършила допълнителна проверка на агенцията, която е на подчинение на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, респективно на министър Ивайло Московски.

Проверката е извършена на основата на извършените кадрови промени на ръководните постове през последните години в държавната институция (решение №2-645 от 10 май 2016 г.).

Проверката е обхванала общо 28 души, от които двама са с принадлежност към ДС. Това са:

  • Георги Тончев Гладков, директор на дирекция "ПД" от август 2015 г.;
  • Пламен Димитров Пандев, директор на ТД "Стара планина" в ДАИТС (2008-2009); началник отдел в ГД „ЕСМНС” в ИА"ЕСМИС" (2009-2010); началник отдел в ТД „Сердика” в  ИА"ЕСМИС" ” от (2011 г. до юни 2015 г.).

Гладков е вербуван като агент на Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) през 1977 г. до 1982 г., а Пандев е щатен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1986 г.


Застрахователно дружество „Спартак-Живот”

Комисията по досиетата продължава и с глобалната проверка на застрахователните компании. При проверката на ЗАД "Спартак-Живот" АД  (с предишно наименование „Обща застрахователна и презастрахователна компания  ВИКТОРИЯ ИНС“ АД) е установена принадлежността към тоталитарните служби на 3-ма души, заемали ръководни постове в нея от общо 11 проверени лица (решение №2-648 от 16 май 2016 г.).

Комисията е обявила имената на двама от тях, тъй като третият е починал. Разкритите сътрудници на Държавна сигурност са:

  • Злати Добрев Желев, член на Съвета на директорите на „Обща застрахователна и презастрахователна компания  ВИКТОРИЯ ИНС“ АД (1996-1997);
  • Румен Нейчев Ралчев, член на Съвета на директорите на „Обща застрахователна и презастрахователна компания  ВИКТОРИЯ ИНС“ АД (1996-1997).

И двамата са щатни служители на ДС. Желев е работил от 1965 г. в отдел 02 на ДС (външно наблюдение), а след това и Първо управление на ДС (разузнаването).

Ралчев е работил от 1974 г. в Пето управление на ДС (УБО, Управление за безопасност и охрана), като се издига до лична охрана на Тодор Живков, а след промените става собственик на една от най-големите охранителни фирми „Балкан секюрити”, а също така е известен като масон (Велик приор и член на Ордена на тамплиерите), а също така и учредител на Гражданското обединение за реална демокрация (ГОРД) на Слави Бинев.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов