|

S5 Box


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Delimiter must not be alphanumeric or backslash in /home/hristoh/public_html/desebg/modules/mod_s5_box/tmpl/default.php on line 23

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Четири години Българската агенция за инвестиции е ръководена от агент на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 25 Април 2016 15:36
Share

alt
Четири години, между 2006-2010 г., Българската агенция за инвестиции е ръководена от агент на бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно от проверката на държавната институция, извършена от Комисията по досиетата (решение №2-634 от 12 април 2016 г.). Тя е засегнала общо 22 лица, заемали ръководни постове в агенцията от провените насам.

 Комисията по досиетата е установила принадлежността на общо трима души към Държавна сигурност. Един от тях е изпълнителният директор на агенцията Стоян Сталев, който е назначен на този пост по време на тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ) през 2006 г., след като преди това е посланик в Турция и Германия и министър на външните работи в служебния кабинет Софиянски (1997).

Сталев е вербуван от Второ главно управление на ДС по американска линия през 1988 г. като агент под псевдонима „МАРИНОВ”.

Бившият дипломат се опита да блокира закона за досиетата, като точно по неговото дело, заведено срещу решението на Комисията по досиетата, през 2011 г. състав на Върховния административен съд сезира Конституционния съд с искане за обявяване на няколко ключови текста от закона.

Конституционният съд обаче единодушно, с 12 гласа „за”, отхвърли искането и потвърди конституционността на закона за досиетата и дейността на Комисията.

Вижте повече подробности за Стоян Сталев в профила му в Регистъра на сътрудниците – ТУК.

Освен него Комисията е разкрила и още двама сътрудници на ДС – щатните служители Димо Марков и Пламен Костов, които са заемали ръководни постове съответно през 2000 г. и 2000-2002 г. в Българската агенция за инвестиции.

Те са назначени на тези ръководни постове по време на последната година от управлението на правителството на Обединените демократични с премиер Иван Костов.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов