|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бриго Аспарухов и Атанас Тилев: Заедно в застрахователния бизнес ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 16 Март 2016 12:51
Share

alt

Бившият щатен служител на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, директор на Националната разузнавателна служба (1991-1997) и депутат от БСП в 39-то Народно събрание (2001-2005) о. р. ген. Бриго Аспарухов и агентът на ПГУ под ръководство на КГБ и банкер след промените Атанас Тилев и са имали едновременно участие в застрахователния бизнес в България в една и съща застрахователно дружество.

Комисията по досиетата освети тяхното присъствие в застрахователна  компания "УНИКА" при проверката на ръководните ѝ органи (решение №2-622 от 10 март 2016 г.) като част от глобалната проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби сред застрахователите в страната.

Проверката е обхванала общо 30 души, членове на управителните, контролните и надзорните органи на ЗК "УНИКА" АД и ЗК "УНИКА Живот" АД. Установени са 7 сътрудници на Държавна сигурност, от Комисията по досиетата е обявила 6-та, тъй като едно лице е починало и по закон в тези случаи информацията не става публична.

Сред обявените 6-ма сътрудници попадат именно Бриго Аспарухов и Атанас Тилев, съученици от Немската гимназия в Ловеч и приятели. Двамата са известни с това, че през 1993 г. в качеството на директор на Националната разузнавателна служба, наследник на ПГУ, се разпорежда за незаконно унищожаването на досието на Тилев, като сътрудник на ПГУ под псевдонима „РУМЯНЦЕВ”, който по това време става придобива популярност в България като собственика на Банка за земеделски кредит и Добруджанска банка, фалирали няколко години по-късно по време на банковата криза при управлението на еднопартийното правителство на БСП начело с лидера ѝ Жан Виденов.

Въпреки унищоженото досие миналата година Комисията по досиетата откри доказателства, че като агент на ПГУ „РУМЯНЦЕВ”-Тилев в определен период е контролиран от КГБ, тъй като успява да се ожени за дъщерята на финландския външен министър Ахти Каряляйнен.

Преди това Тилев беше разкрит от Комисията и като сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА под псевдонима „ЗИНГЕР”.

Новото решение на комисията при проверката на ЗК „УНИКА” показва, че веднага, след като през март 1997 г. Аспарухов е освободен като директор на НРС е заел позиция в застрахователната компания. Той е станал член на Съвета на директорите на застрахователя през юли същата година и е заемал този пост до март 1998 г.

По същото време Атанас Тилев е член на Съвета на директорите на (1994-2005), а също така член на Надзорния съвет на ЗК "УНИКА" АД (2005-2006).

Атанас Тилев участва като собственик в две дружества в България –  "Дару кар” ООД и "Дару АВ", в които държи съответно 80% и 90 %.

В „Дару кар” е назначен приятелят му о. р. ген. Бриго Аспарухов.

След фалита на БЗК Атанас Тилев напуска нелегално България, въпреки че по това време има забрана. Според бившия кадрови служител на ПГУ и директор на пресслужбата на кабинета Виденов Красимир Райдовски Аспарухов лично е извел приятеля си Тилев през ГКПП на аерогара „София”.

След другите разкрити сътрудници в ЗК „УНИКА” е Йордан Горанов Генчев, председател на Управителния съвет на застрахователната компания  (2005-2007) и председател на Управителния съвет и изпълнителен директор (2006-2008).

Комисията по досиетата обяви проверката и на ТОКУДА Здравно застраховане" ЕАД (решение №2-621 от 10 март 2016 г.).

Там проверката е засегнала 8 лица на ръководни позиции, от които с агентурно минало са разкрити двама – Кирил Димитров Пендев, член на Управителния съвет (2011-2012) и Юлиян Александров Стамболджиев, член на Управителния съвет на "ТОКУДА Здравно застраховане" (2007-2009) и член на Съвета на директорите на (2013-2014).

Проверени са и членовете на управителните, контролните и надзорните органи на МетЛайф Юръп Лимитид-клон България (решение №2-624 от 14 март 2016 г.). Проверката е обхванала 4 лица, от които с установена принадлежност към ДС е Лука Филипов Доков, изпълнителен директор (2001-2002).

Информации за всички проверени до момента застрахователни компании могат да бъдат намерени в секцията COMDOS, рубрика „Решения” на сайта. 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов