|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата открива приемна в Казанлък ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 19 Ноември 2012 18:08
Share

Комисията по досиетата ще открие утре, 20 ноември 2012 г., временна приемна в Казанлък, която ще даде възможност на жителите на града и близките населени места да се възползват от възможността да подадат заявления за достъп до документи от архивите на бившата Държавна сигурност за себе си или свои близки.

Приемната ще бъде организирана в Европейския център в Казанлък на ул. „Искра” №4.

Независимият държавен орган за първи път открива подобна приемна в страната. „С нея отговаряме на молба на граждани от Казанлък и региона за предоставяне на възможност хората на място да получат информация по интересуващи ги въпроси за досиетата и да им се съдейства за подаване на заявления за достъп”, обясни пред desebg.com председателят на комисията Евтим Костадинов. .

Комисията е сезирана с такава молба от „Общобългарски комитет ген. Иван Вълков” – Казанлък. Нейният председател Йордан Николов обясни, че целта е да се облекчат гражданите от Казанлък и близките населени места, които се интересуват от темата, но нямат възможност да пътуват до София. Чрез приемната те ще могат да подадат заявления на място и да получат компетентни отговори на въпроси, свързани с досиетата и архивите на ДС.

Статистиката показва, че през последните години броят на гражданите, подали заявления в комисията за достъп до документите на ДС, расте. През 2009 г. те са 1294 души, през 2010 г. – 1146 души и през 2011 г. – 1417 души.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов