|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата – равносметката в края на мандата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 20 Февруари 2012 11:29
Share

Комисията по досиетата ще отчете публично дейността си за последните пет години на пресконференция утре, 21 февруари 2012 г. от 10 ч. в Гранд хотел „София”. На форума, който е и с международно участие, ще бъдат представени обобщени данни за свършеното от 2007 г. насам.

Комисията с председател Евтим Костадинов беше избрана от 40-то Народно събрание на 5 април 2007 г. В началото на април тази години изтича  5-годишеният й мандат. Очаква се идния месец парламентът да номинира и избере нов състав за следващите 5 години.

За 5-те години от своето съществуване комисията по досиетата е проверила около 113 000 души, като 6377 от тях са се оказали свързани с Държавна сигурност, съобщи в неделя по БНР Евтим Костадинов. Оповестени са имената на 5782 сътрудници поради забрана за огласяване на имената на починали лица.

От проверените между  63 000 и 64 000 са попаднали в обхвата на закона заради участието им в различни избори. За около 42 000 души са извършени проверки по силата на заеманата от тях ръководна публична длъжност.

На пресконференцията комисията ще представи идеи за поправки в закона за досиетата, които да улеснят работата и достъпа до архивите на ДС, а също така и такива, които да разширят неговия обхват. .

Очаква се на форума да присъства вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който да отбележи взаимодействието на МВР с комисията по предаването на архивите на ДС в нейно владение.

Лидия Йорданова, директор на НЦИОМ, ще представи последни данни за общественото мнение за дейността на комисията.

Д-р Анна Камински, директор на Федералната фондация за осмисляне на диктатурата на Германската единна социалистическа партия, ще изнесе лекцията  „Комунистическото минало през документите на тайните служби”.

На пресконференцията ще се състои и тържествено предаване на председателството на Европейската мрежа от българската комисията на Института за национална памет в Словакия. Комисията „Костадинов” пое председателството на мрежата на институциите, натоварени с разкриването на архивите на бившите комунистически тайни служби през юли 2011 г.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов