|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Евтим Костадинов: Устояхме на опити за натиск върху комисията да скрие истината* ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Декември 2011 23:05
Share

Съдържателна характеристика на тоталитарния режим е създаването на политическа полиция, която да преследва политически противници и да предотвратява опити за подкопаване на управлението.

Тайните служби на страните от Източния блок имаха конкретен ръководен център в лицето на съветския КГБ през всички години на идеологическо противопоставяне по време на Студената война.

Преходът от тоталитарно комунистическо управление към демокрация в България включи закриването на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата полиция и разпускането на Държавна сигурност като структура през 1990-1991 г.

 

Нерешените въпроси с агентурния апарат на ДС

Нерешен обаче остана въпросът за агентите и щатните сътрудници на репресивния апарат. Дебатът за осветяването им в България продължава повече от 20 години. Създадени бяха различни комисии, но нито една от тях не доведе нещата докрай.Основната причина за това е наличието на агенти на Държавна сигурност в целия политически спектър и зависимостта от паралелната власт на ДС.

Започна черна търговия с досиета, организиране на бившите агенти и кадрови служители в едно тайно общество, което задкулисно помагаше на държавни постове да бъдат назначени техни хора.

През 2006 г., броени дни преди приемането на България в Европейския съюз беше приет с политически консенсус нов Закон за достъп и разкриване документите на бившата Държавна сигурност и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия. .

Недоверието на обществото, че истината никога няма да излезе наяве беше голямо. Народното събрание избра независим орган – комисия, която трябваше да прилага законодателството.

 

Опити за натиск върху комисията

Няма да скрия, че имаше опити за натиск върху комисията, но ние не се поддадохме. Нашето най-добро оръжие срещу натиска беше закона. Днес ние имаме един работещ закон.

Преодоляхме и недоверието на обществото. То трябва да знае истината за тези, които са управлявали от началото на прехода до днес. Затова процесът на осветяване на агентите на Държавна сигурност ще продължи.

За изминалите пет години от приемането на закона комисията по досиетата е извършила проверки за принадлежност към ДС на 144 186 лица, от тях 6 104 са разкрити като сътрудници. Средно между 5 и 7 процента е присъствието на агенти на ДС на ръководни постове в различни държавни институции. А в някои от тях и повече.

Обществото в България извървя дълъг път и много трудно стигна до истината за ролята на Държавна сигурност като репресивен апарат при комунизма. Имаше и опити да се омаловажи значението й. Започна делене на агенти (нещатни) и щатни сътрудници на ДС, на разузнавачи и доносници.

 

Новите процеси - предварителни проверки

и изграждане на Централизиран архив

Голяма част от документите, свързани с агентурния апарат на ДС се оказаха унищожени. Но в същото време се очертаха други процеси, които показват промяната в обществото и в политическия елит. Управляващите все по-често се възползват от законовата възможност да извършват предварителна проверка на кандидатите за ръководни постове в различни министерства и институции. Много обществени организации също използват предварителната проверка като средство за преодоляването на зависимостите от ДС.

Комисията успя да изпълни закона и да събере на едно място архивите на ДС, пръснати в продължение на 20 години по различни институции и специални служби. Изградихме Централизиран архив за документите на ДС, който е най-модерното архивохранилище в страната. В него днес се пази истината за Държавна сигурност и той е отворен за граждани и изследователи.


*Докладът на председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов е изнесен на международната конференция „Справедливост в прехода” – как страните от Близкият Изток и Северна Африка да осмислят своето минало, проведена в София на 2-4 декември 2011 г. и в навечерието на 5-годишнина от приемане но закона за досиетата. Заглавието е на Държавна сигурност.com. Евтим Костадинов за първи път признава, че е имало опити за натиск върху комисията да скрие истината.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов