|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В системата СОУД Източният блок криел данни за международния тероризъм ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Сряда, 23 Ноември 2011 10:46
Share

В Система за обмен на данни за противника (СОУД) на специалните служби от Източния блок (без Румъния) са скрити данни за международни терористи и контрабандисти на оръжие и наркотици. Това съобщи зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков при откриването на международната конференция „Международният тероризъм в документите на комунистическите тайни служби”, организирана от комисията по досиетата в Гранд хотел „София”.

Само в базата данни на СОУД на българската Държавна сигурност са систематизирани данни за 200 000 лица, от които около 35 000 чужди граждани. Зам.-министър Вучков посочи, че в системата СОУД са съсредоточени данни за международни терористични групи като „Сивите вълци”, „Хамас”, „Червените бригади”, както и на международни терористи като Карлос Чакала, Али Агджа и др.

Вучков подчерта, че архивните документи, свързани със системата СОУД, са предадени от МВР на комисията по досиетата и дават възможност за изучаването им. Също така той отбеляза, че Академията на МВР запознава да запознава младите полицейски кадри с дейността на бившата Държавна сигурност и конкретно с темата за международния тероризъм през втората половина на миналия век.

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов при откриването на конференцията отбеляза, че са избрали тази тема, защото тероризмът няма политически цвят и темата е изключително актуална и днес. В основата на идеята е издаденият от комисията документален сборник „Международният тероризъм в документите на ДС”.

.

 

Татяна Кирякова, член на комисията и един от съставителите на сборника, представи исторически преглед на отношението на Държавна сигурност към международния тероризъм. Тя посочи, че той е бил подценен и се е смятало, че това е проблем на капитализма и религиозните противоречия в Близкия Изток. Едва в началото на 70-те години на ХХ век Държавна сигурност започва да предприема мерки. Това става след съвещание на органите на страните от Източния блок, начело с КГБ, след отвличане на съветски самолет в Турция. Кирякова заключи, че документите на ДС по отношение на международният тероризъм са силно идеологизирани.

Ханс Алтендорф, представител на германската комисия за архивите на ЩАЗИ, разказа как тайната полиция на бившата ГДР е контактувала с леви терористични групи. Той отбеляза факта, че много от известните международни терористи като Карлос Чакала са получили възможност да пребивават в ГДР.

Шефът на ЩАЗИ Ерик Милке дори имал план за използването на леви терористични групировки за саботажи срещу западни страни при евентуална война с тях. Правителството на ГДР обаче в крайна сметка не е утвърдило плана на Милке.

Доц. Лъчезар Стоянов от Нов Български университет изнесе доклад „Световната пролетарска революция, България и износът на революция”. По думите му идеологията на комунизма е терористична и произвежда терористични актове. Той припомни взривяването на църквата на „Света Неделя” на 16 април 1925 г. при акция на функционери на военната организация на БКП, когато са убити 213 души от българския елит и 500 са ранени. Той остава не само най-кървавият терористичен акт в България, но и дълго време оглавява черната класация през миналия век. Доц. Стоянов отбеляза ролята на Ленин за налагане на политиката за износ на революции в други страни.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов