|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Участниците в Европейската мрежа останаха впечатлени от архива на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Вторник, 22 Ноември 2011 18:07
Share

Пристигналите днес в София представители на страните-членки на Европейската мрежа на институциите, отговарящи за документите на комунистическите служби, останаха впечатлени от Централизирания архив за архивното наследство на бившата Държавна сигурност.
Българската комисия по досиетата е домакин на годишната среща на сродните комисии и институти за национална памет от страните, влизащи Европейската мрежа и преди заседанието по предложение на председателстващият съвета Евтим Костадинов посетиха и разгледаха новият архив в Банкя.

Той беше изграден и открит от българския независим орган през февруари 2011 г. и това са първите чуждестранни гости, които го посещават. В него са обединени архивите на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от периода 9 септември 1944 г. – юли 1991 г.

Гостите се интересуваха на какъв принцип е изграден архива, как се ползват материалите в него, както и от достъпа до документите на репресивния апарат на БКП.

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов обясни на колегите си от Германия, Полша, Чехия, Словения, Унгария и Румъния, че всеки гражданин и представител на медия има възможност да се запознае с архивните материали за всяка публична фигура, за която е установена принадлежност към ДС.

.

 

Гостите бяха впечатлени и от факта, че разузнаването от епохата на комунизма няма право по закон да задържа повече документи, а правоприемникът му Националната разузнавателна служба е предала архивите на комисията.

Делегацията посети и една от картотеките, свързани с информацията за репресираните лица, изпращани в лагери и затвори и се запозна с обработката и подреждането й. Представена бе и системата за сигурност на Централизирания архив.

След посещението представителите на страните-членки от Европейската мрежа проведоха заседание, на което обсъдиха въпроси, свързани с процесите на отваряне на архивите в различните страни, възможността за разширяване на мрежата и други проблеми.

Още в началото на заседанието представителят на германската комисия за документите на ЩАЗИ Ханс Алтендорф заяви, че колегите му са останали впечатлени от видяното в Архива на ДС. „Когато преди две години посетих това място, то бе една разруха, а днес сме свидетели на едно модерно съоръжение, в което е организирано съхраняването на архивите на ДС, за което българските колеги трябва да бъдат поздравени”, заяви той.

Утре годишната среща на Европейската мрежа, ще продължи с конференция „Международният тероризъм в документите на комунистическите тайни служби” от 9.30 ч. в Гранд хотел „София” (програмата виж тук).

 

 

 

 

 

 

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов