|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата е домакин на Европейската мрежа за архивите на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 21 Ноември 2011 15:19
Share

Българската комисията по досиетата е домакин на годишната среща на Европейската мрежа на институциите, отговарящи за архивите на комунистическите тайни служби. Годишното заседание на мрежата ще се проведе в София на 22 ноември. На него ще присъстват представители на комисии и институти от страните-членки на мрежата – Германия, България, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Унгария.

Събитието се смята за най-значимия форум на институциите, натоварени с разкриването на досиетата на репресивния комунистически апарат в страните от бившия Източен блок, който ще се проведе през тази година.

„Нашата комисията пое председателството на Европейската мрежа през юли 2011 г. и ние сме домакини на годишното заседание”, заяви пред Държавна сигурност.com Евтим Костадинов, ръководител комисията по досиетата, който е и председателстващ на заседанието на Председателския съвет на мрежата.

По думите му на него ще бъдат поставени въпроси, свързани със законодателната политика в различните страни по отношение на процесите на отваряне на архивите на тайните комунистически служби, както и разширяването на мрежата. На заседанието на 22 ноември ще се обсъжда лого на Европейската мрежа и организирането на пътуваща изложба за архивите на бившите комунистически тайни служби.

На 23 ноември в Гранд хотел „София” на ул. „Гурко” 1 ще се проведе международна кръгла маса „Международният тероризъм в документите на комунистическите тайни служби”, организирана от комисията по досиетата. Конференцията ще бъде с участието на представители на институции, отговарящи за архивите на ДС в различните страни и на изследователи (програмата на форума виж тук).

Българската комисия по досиетата е четвъртата страна, която застава начело на мрежата след Германия, Полша и Румъния и това е доказателство за нейното международно признание и реноме, с които се ползва сред сродните организации в Централна и Източна Европа. Българското председателство ще продължи до оприл 2012 г.

Европейската мрежа е учредена на 16 декември 2008 г. в Берлин от седем държави: Германия, България, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Унгария.

.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов