|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бум на предварителните проверки по закона за досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Петък, 22 Юли 2011 17:23
Share

Безпрецедентен брой извършени предварителни проверки на ръководни държавни служители за принадлежност към бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА, отчете комисията по досиетата. Това стана ясно от отчетния доклад на председателя на комисията Евтим Костадинов за дейността й през последната осем месеца (20 декември 2010 г. – 20 юли 2011 г.), внесен в Народното събрание.

Общо 3088 лица, които са кандидатствали за определен ръководен пост в държавни институции или им е предстояло повишение или назначение на ръководна длъжност в държавната администрация, са преминали през предварителна проверка за съпричастност към ДС. Цифрата е внушителна и представлява една трета от всички проверени лица за посочения период, които възлизат на 10 914 души. За 17 лица е установена принадлежност към ДС, сочи статистиката (виж данните по-долу). .

 Предварителната проверка по закон за досиетата дава възможност на съответният ръководител на държавно ведомство или обществена организация или собственик на дружество да провери за връзки с ДС или РУ-ГЩ дадено лице, което кандидатства за ръководен пост или му предстои подобно длъжностно издигане още преди да се осъществи самото назначение. По този начин ръководителят получава предварителна информация за дадени свои подчинени и може да вземе предвид дали те са били свързани с комунистическите тайни служби.

Предварителната проверка е конфиденциална, тя не се разгласява от комисията по досиетата, както при задължителните проверки, които тя извършва. Единственото условие е съответният ръководител да вземе разрешение от проверяването лице за извършване на такава предварителна проверка от комисията по досиетата.

Този показател за първи път влиза в отчетен доклад на комисията, а самата тя е подчертала в доклада „повишен интерес на институциите към тази норма от закона”.

„Действително има сериозен ръст на предварителните проверки от страна на държавните институции и това се обяснява с промяна на политиката на правителството”, заяви пред Държавна сигурност.com председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той отбеляза, че промяната е станала в резултат на данните от проверките за принадлежност на ДС в три основни държавни институции – МВР, МВнР и Министерството на отбраната от миналата година насам. „Най-много искания за предварителни проверки на ръководни държавни служители са постъпили от тези три министерства. Към тях трябва да прибавим и Държавната агенция „Национална сигурност”, допълни той.

В резултат на променената правителствена политика ръководителите на трите ведомства са въвели като изискване към определени служители, които трябва да заемат ръководни постове да са с чисто агентурно минало. Министър Цветан Цветанов дори промени Правилника за приложение на Закона за МВР, в който беше въведена задължителната предварителна проверка по закона за досиетата. МВР обаче е една от институциите, които въпреки промяната е допуснала и изключения с няколко назначения на бивши служители на ДС на ръководни постове.

От всички проверени общо 10 914 български граждани, през задължителни проверки са минали 7635 лица, заемали или заемащи публични длъжности и 191, извършвали или извършващи публична дейност.

Комисията е установила принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА общо на 921 български граждани (включително и на лица по предварителни проверки). Обявена е принадлежност на 771 български граждани. Не са публикувани данни за 150 лица с установена принадлежност по различни законови изключения. От тези 150 души 17 са установени при предварителни проверки, 122 агенти са починали и огласяването на 11 лица не е направено, тъй като то се отнася за граждани, поискали проверка за себе си или за свои роднини.

За посочения период комисията по досиетата е заседавала 27 пъти и е взела 61 решения.

Сайтът Държавна сигурност.com ще публикува и друга важна статистика и информация, залегнала в отчетния, девети по ред доклад на комисията. По закон тя е задължена два пъти в годината да отчита своята дейност.

Докладът на председателя на комисията Евтим Костадинов може да бъде изтеглен оттук.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов