|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата оглави Европейската мрежа на институциите за архивите на комунистическите тайни служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Вторник, 19 Юли 2011 13:10
Share

Българската комисията по досиетата пое председателството на Европейската мрежа за институциите, отговарящи за архивите на комунистическите тайни служби. Това стана време на последната годишна среща на мрежата, проведена преди няколко дни в Румъния. Комисията оглавява председателството за периода юли 2011 г. – април 2012 г.

 

Комисия по досиетата е четвъртата страна, която застава начело на мрежата след Германия, Полша и Румъния и това е доказателство за нейното международно признание и имидж.

 

През следващите девет месеца Председателският съвет на мрежата ще се ръководи от председателят на българската комисия Евтим Костадинов.

 

„Считам, че председателството на Европейската мрежа е признание и уважение за работата на нашата комисия”, заяви пред Държавна сигурност.com Евтим Костадинов. „За кратък период от време ние успяхме да добием авторитет, както в страната, така и извън нея и нашето участие в европейската мрежа на сродните комисии, потвърждава това”, допълни той. .

 

Българската комисия по досиетата ще бъде поне веднъж домакин на заседание на Председателския съвет на мрежата. На него обикновено се обсъждат законодателните политики в различните страни-членки по отношение на архивите на комунистическите репресивни служби, обменя се опит в практиката и се набелязват мероприятия за взаимодействие и обмен между различните комисии.

 

Комисията с председател Евтим Костадинов ще бъде домакин и на международна кръгла маса, посветена на „Международният тероризъм в документите на комунистическите тайни служби”. Тя ще бъде организирана най-вероятно през ноември 2011 г. и на нея ще бъдат поканени да вземат председателите на институциите-членки на мрежата и експерти по темата. Един от документалните сборници, които българската комисия издаде, е посветен точно на този въпрос.

 

Европейската мрежа е международна организация от институции в страните от бившия Източен блок, съхраняващи документи на бившите тайни служби и осигуряващи достъпа на обществеността до тези архиви. Мрежата е учредена на 16 декември 2008 г. в Берлин от седем държави: Германия, България, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Унгария.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов