|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Германски политолог проучва как българите се информират за комунистическата диктатура ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 19 Септември 2014 14:55
Share

alt
Следващата политология в Германия Лаура Брунер изследва как българското общество  се информира за комунистическия режим и преосмислянето му. Тя е специализант на фондация „Конрад Аденауер” и е в България, за да проучи източниците в интернет, от които може да се черпи достоверна информация за случилото се в периода 1944-1989 г.

В рамките на своето проучване тя се срещна с председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Независимият орган е единствената държавна институция, която е натоварена с преодоляване на зависимостите от тоталитарния режим на БКП.

По време на разговора младият политолог прояви интерес към обхвата на закона за досиетата и дейността на Комисията. Евтим Костадинов обясни, че българският закон дава достъп до документите на бившите служби по времето на комунизма не само на българските граждани, но и на чужди. По думите му една от основните дейности на Комисията е да обявява сътрудниците на тоталитарната режим до 1989 г.  на различни ключови ръководни постове в трите власти, в медиите, икономиката и различни обществени сектори.

Втората задача на Комисията е да изследва и популяризира документите на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА сред обществото. „Акцентът в тази дейност, която ние развиваме особено активно през втория мандат на Комисията от 2012 г. насам, е поставен върху младите хора”, посочи Костадинов. Той запозна госта с документалните издания на Комисията, чиито премиери се организират и провеждат в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, привличайки интереса на студенти историци, политолози и архивисти.

Лаура Брунер беше впечатлена от последното решение на Комисията по досиетата за проверката на сътрудниците на комунистическите служби сред кандидатите за народни представители в 43-то Народно събрание и големия брой на агентите в листите (близо 100 души, бел. ред.). Тя се поинтересува до какъв ефект води огласяването им в обществото и какво се случва с тези хора?

Председателят на Комисията по досиетата обясни, че законът за досиетата няма лустрационен характер и лустрацията като цяло не е прилагана в България. „Огласяването на сътрудниците има само морален характер, но то е важно, тъй като чрез него обществото получава правото на информиран избор”, заяви той. Според него отговорността за присъствието на сътрудници в избирателните листи пада изцяло върху кандидатите с досиета и върху партии и коалициите, които са ги издигнали.

 

alt

 

Германският политолог се поинтересува кой се възползва от Закона за досиетата и дали има интерес към архивите на тоталитарните служби? „Статистиката показва, че най-многобройни са хората, които проявяват желание да се запознаят с документи са себе си или за свои близки. На второ място са журналистите и изследователите и на трето място са хората, които са преживели репресии и са им необходими документи, за да удостоверят тези репресии”, посочи Евтим Костадинов. Според статистиката над 1100 души годишно посещават читалнята на Комисията.

Той подчерта, че интересът на изследователите към архивите на бившите служби се увеличава с всяка година и даде пример: „През 2007 г., когато стартирахме работа, за проучвателни цели бяха подадени само две заявления. За последната половин година те са над 140 на брой”. Костадинов заключи, че Комисията има още какво да постигне в обслужването на гражданите и изследователите.

По негова покана Лаура Брунер ще посети и Централизирания архив за документите на комунистическите служби, изграден от Комисията по досиетата в Банкя, където ще се запознае със съхранението и обработката на архивните материали.

Освен сайтът на Комисията по досиетата Лаура Брунер вече се е запознала със съдържанието на близо 15 сайта, които предлагат информация за комунистическото минало. Сред тях е и специализирания сайт desebg.com.

Германският политолог се среща с основателя му журналиста Христо Христов, който я запозна с целите на сайта и съдържанието му. „За разлика от малкото други проекти в интернет, които са посветени на периода 1944-1989 г., desebg.com предлага всекидневна информация, включително в събота и неделя. За краткото време откакто съществува (2011 г.) сайтът се утвърди като интернет-платформата за активно публикуване онлай на документи от и за тоталитарните комунистически служби и за режима на БКП, като отделя специално внимание на проблема за паметта към близкото минало и жертвите на комунистическата диктатура”, заяви той по време на срещата си с германския специализант.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов