|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Идва ред на агентите в приватизацията ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 21 Декември 2013 16:40
Share

alt
В първите месеци на 2014 г. комисията по досиетата започва обявяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби, участвали в приватизацията. Това обяви Евтим Костадинов, председател на независимия държавен орган, натоварен с отварянето на архивите на ДС, в предаването „Факторът Кошлуков” по tv7.

Според Евтимов отварянето на досиетата в икономиката предизвиква притеснения в определени среди наред с разкриването на сътрудниците в Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация” (СВИ), които не предават архивите си на комисията.

Проверката на участниците в приватизацията е едно от новите допълнения в закона за досиетата, което беше прието точно преди една година от 41-то Народно събрание по предложение на депутати от ГЕРБ.

През тази година комисията по досиетата започна разкриването на сътрудниците на комунистическите тайни служби сред кредитните милионери, а също така и в частните банки. „Оповестяването на тази информация дава възможност на изследователите да правят съпоставки, анализи и взаимовръзки между определени фигури и процеси през годините на прехода”, каза Евтим Костадинов.

Освен той в предаването участваха и журналистите Мария Дерменджиева и Христо Христов, основател на сайта desebg.com.

Тяхното мнение бе, че причината за атаките срещу комисията и искането за закриването й от страна на бивши кадри на ДС и на БСП, е именно желанието да не бъдат разкрити сътрудниците, крити допреди една година на ръководни постове в НРС и СВИ.

Христов припомни, че на среща при президента Росен Плевнелиев през април 2013 г. ръководителите на двете разузнавателни служби публично са декларирали, че до края на годината ще предадат архивите на Първо главно управление на ДС и на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, на които са наследници, на комисията.

„Година изтече, но архивите не са предадени и те на практика излъгаха”, каза журналистът. Към шефовете на разузнавателните служби той прибави и лъжата на вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която в началото на ноември 2013 г. по време на парламентарния контрол заяви от трибуната на Народното събрание в отговор на запитване от депутати от ГЕРБ, че до 15 декември Министерството на правосъдието ще предаде архивите на отдел „Затвори”. Това също не е сторено.

Мария Дерменджиева даде пример с декана на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охривски” доц. Пламен Митев, който беше разкрит именно след отпадането на параграф 12 от закона за досиетата. „Той е работил под прикритие едновременно в университета и в НРС до миналата година. Такъм човек няма място в Софийския университет”, посочи журналистката.

Христо Христов допълни, че от разкриването на досиетата става ясно, че парите на българските граждани през първите 7 години от прехода са управлявани все от сътрудници на Държавна сигурност чрез управителите на БНБ в периода 1989-1997 г. Иван Драгневски, Тодор Вълчев и Любомир Филипов. Отварянето на досиетата показва, че банка като ДСК, финансирала създаването на редица частни банки в началото на 90-те години дълго време е ръководена от агент на ДС в лицето на Асен Друмев, впоследствие шеф на фонд „Земеделие” (2001-2007).

От кредитните милионери емблематичен пример е бившия шеф на „Трон” Красимир Стойчев, също агент на ДС, съосновател на медии и собственик на първия GSM оператор в България, който имаше дълго време монополно положение, включително и по време на управлението на СДС.

През януари 2014 г. комисията по досиетата подготвя представянето на няколко нови документални сборници, един от които е посветен на ДС срещу гражданските организации в периода 1988-1990 г.

В заключение Христо Христов прогнозира, че атаките срещу комисията и опитите й за закриването й ще продължат и през следващата година. Мнението му е, че в момента за закриване на независимия държавен орган говорят само от БСП, което не е достатъчно за изпълнение на очевидното желание. „От ДПС засега мълчат. Обикновените български турци искат не само извинение, но и истината за насилственото преименуване, а тази истина е в архивите на ДС”, заключи журналистът (видео от предаването може да гледате тук).

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов