|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Дойде редът на кредитните длъжници с досиета ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Неделя, 28 Октомври 2012 18:52
Share

Най-вероятно в края на годината комисията по досиетата ще стартира процедурата по обявяването на имената на кредитните милионери, свързани с бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Това стана възможно след като парламентът (решение от 26 октомври 2012 г.) прие на второ четене поправка в закона за досиетата, с която на комисията „Костадинов” се дава зелена светлина за публичното оповестяване на агентите сред кредитните длъжници.

Проблемът възникна през февруари тази година, когато комисията по досиетата констатира, че в закона, приет през декември 2006 г., са й възложени правомощия да извърши проверка на кредитните длъжници, но не и да ги обяви пред обществото.

Тогава от Синята коалиция реагираха и през внесоха поправка, с която да бъде отстранен този волен или неволен пропуск, приета на първо четене през април 2012 г. .

Макар и със закъснение от половин година Народното събрание развързва ръцете на комисията по досиетата да разкрие лицата, получили необезпечени кредити до краха на банковата система през 1996 г., са свързани с ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА. По този начин обществото ще научи кои са търговските дружества, в които са участвали сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

При гласуването в петък мнозинството отхвърли предложение, според което на проверка следва да подлежат само лицата, които са били шефове на дружества при изтегляне на кредите. „Този текст ограничава броя на лицата, и то към даден момент”, коментира председателят на Парламентарната комисия по вътрешно сигурност и обществен ред Анастас Анастасов. По думите му с приетия вариант на изменението се отваря възможност за проверка на всички в списъка от кредитни длъжници. „Важно е към момента на теглене на кредита кой го е теглил", добави още Анастасов, който е и зам.-председател на Народното събрание.

„Това е важно решение, защото до момента бяхме възпрепятствани от закона за обявяваме принадлежност по този казус”, заяви председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов пред сайта desebg.com. Той обясни, че процедурата при кредитните длъжници с сложна, но комисията ще преодолее техническите трудности при установяването на точните данни за лицата от стотици дружества в списъка на кредитните длъжници, за да може обществото да получи необходимата информация. По всяка вероятност в края на тази или в началото на следващата година независимият държавен орган ще излезе с първите решения за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА на кредитни длъжници.

На проверка подлежат около 10 500 дружества. Комисията на практика ще проверява членовете на управителните органи на тези дружества, които са получили кредити за милиони, но впоследствие не са били обслужени.

През 1997 г. в 38-то Народно събрание по време на правителството на ОДС с премиер Иван Костов по предложение на депутата Александър Каракачанов (Обединение за национално спасение) беше приет Закона за отмяна на банковата тайна за лица с несъбираеми кредити, повече известен като закона за кредитните милионери. Той документира имената и данните на над три хиляди физически и юридически лица, длъжници на банковата система, фалирана при управлението на правителството на БСП с премиер Жан Виденов.

Законът за кредитните милионери задължи БНБ да изготви списък на нередовните длъжници. През юли 1999 г. беше извършена деноминация на лева и 1000 лв. преди тази година след това се равняват на 1 лв. Общата сума на лошите кредити, която до 1999 г. е над два трилиона и седемстотин милиарда лв., сега отговаря на над 2,7 млрд. лв.

През лятото на 2009 г. комисията по досиетата огласи имената на 26 агенти на бившата ДС в БНБ, сред които изпъкват имената на Тодор Вълчев, Иван Драгневски, Любомир Филипов – все управители на БНБ в началото на прехода, включително и в годините, когато банките раздават необезпечени кредити и са рефинансирани от БНБ.

Други агенти на ДС в националната банка са Тодор Чавдаров – първи заместник-председател на БНБ и член на нейния Управителен съвет (УС), Пламен Илчев, подуправител на БНБ и член на УС, Стоян Шукеров и Камен Тошков – членове на УС на БНБ, началниците на управления Георги Нешев и Иван Вълков, главният ревизор на БНБ през 1996-1997 г. Кольо Парамов.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов