|

S5 Box


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Delimiter must not be alphanumeric or backslash in /home/hristoh/public_html/desebg/modules/mod_s5_box/tmpl/default.php on line 23

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Очертаха се номинациите за втория мандат на комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Вторник, 03 Април 2012 11:32
Share

Повечето от парламентарно представените политически партии вече са номинирали кандидати за членове на комисията по досиетата, научи desebg.com.

Нейният първи мандат изтича на 5 април 2012 г. Очаква се в четвъртък – 5 април парламентът да започне процедура по избор на нови членове.

До момента управляващите са обявили подкрепа за втори мандат на председателя комисията Евтим Костадинов и на члена й Екатерина Бончева. Костадинов беше предложен през 2006 г. от БСП, а Бончева от Български народен съюз.

Според закона нито една политическа сила не може да има мнозинство в 9-членната комисия. ГЕРБ имат възможност да предложат още две кандидатури.

Синята коалиция подкрепя досегашния член на комисията за втори мандат Валери Кацунов. Той беше предложен през 2006 г. от ДСБ. .

От СДС са номинирали Марияна Даракчиева, областен председател на партията в Габрово и член на Националното ръководство на сините. Тя е икономист по образование и водеше листата на Синята коалиция в Габрово на парламентарните избори през 2009 г. Даракчиева влезе за кратко в парламента, но при преизчисленията на изборните резултати остана извън него.

БСП е номинирала досегашния член на комисията Апостол Димитров и работещия в администрацията на независимия държавен орган Георги Пангаров.

Интересно е, че ДПС прави крачка назад в политиката си като не подкрепя досегашния си представител в комисията Орхан Исмаилов. Досега той беше неин зам.-председател и един от най-активните в комисията. Възможно е той също да бъде подкрепен от управляващите в резултат на добре свършената си работа.

На негово място ДПС предлага Айруш Хаджи, един от основателите на движението и бивш зам.-председател и бивш депутат в VІІ Велико Народ събрание от с. Корница. Той беше съветник на министъра на бедствията Емел Етем по време на тройната коалиция.

Според източници на desebg.com депутатът от ДПС Дилян Пеевски поддържа и друга кандидатура – тази на Борис Михайлов, бивш парламентарен секретар на Емел Етем.

Очаква се пария „Атака”, която през 2006 г. остана без представител в комисията, също да номинира свой кандидат.

Излъчените по парламентарно представените партии кандидати трябва да минат проверка от ДАНС за допуск до работа с класифицирана информация, процедура, която тече в момента.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов