|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Репресирани при комунизма също ще могат да бъдат номинирани за членове на комисията по досиета ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 22 Март 2012 20:02
Share

Репресираните граждани по време на управлението на БКП ще могат да бъдат номинирани и избирани за членове на комисията по досиетата.

Тази възможност беше дадена, след като Народното събрание прие в сряда на първо и второ четене поправка в закона за досиетата, с която беше внесено изключение относно забраната за избор на лица с присъда.

Промяната е по предложение на депутата от СДС Лъчезар Тошев. Той посочи, че поправката отстранява несправедливост в условията за членство в комисията по досиетата.

„Не е справедливо, ако на някой присъдата му е отменена по съдебен ред, да не може да се кандидатира за член на комисията”, коментира вносителят.

.

В мотивите си той посочва: „След 1989 г. редица присъди по политически процеси бяха отменени по съдебен ред, а голям брой политически затворници и репресирани по времето на комунистическия режим бяха реабилитирани със закон. Ако днес някой от тези несправедливо пострадали от комунистическия режим лица, желае да се кандидатира за член на комисията по досиетата, той няма да може да бъде издигнат, поради формалното изискване на закона - да не е бил осъждан за престъпления от общ характер независимо от реабилитацията”.

От общо 90 депутати, участвали в гласуването, 82-ма подкрепиха поправката, 6 – гласуваха „против”, а двама се въздържаха.

Според промяната текста на чл. 5 ал. 4 т. 1 „независимо от реабилитацията” се замества със следния текст: „освен ако присъдата им е отменена по съдебен ред или са реабилитирани по реда на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица”.

Мандатът на комисията по досиетата изтича на 5 април 2012 г., а в момента тече срок за номинации на нови членове, като законът дава възможност всеки от досегашните 9 члена да бъде избран и за още един мандат.

Съгласно закона номинациите се правят от парламентарните групи, а кандидатурите се одобряват от парламента. Миналият месец вицепремиерът и минстър на вътрешните работи Цветан Цветанов публично обяви, че ГЕРБ ще подкрепи председателя на комисията Евтим Костадинов за втори мандат заедно с досегашния член на комисията Екатерина Бончева. Останалите парламентарни партии до момента не са огласили свои кандидатури. Според закона никоя политическа партия в Народното събрание не може да има мнозинство в комисията.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов