|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Изскочи проблем за обявяването на агентите сред кредитните милионери ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Февруари 2012 16:53
Share

Несъответствие в закона за досиетата не позволява на този етап огласяването на сътрудниците сред кредитните милионери, една част от които вече са проверени от комисията по досиетата. Проблемът беше потвърден пред сайта Държавна сигурност.com от председателя на комисията Евтим Костадинов.

„При проверката на кредитните милионери за принадлежност към ДС, която тече в момента, установихме несъответствие в закона. В него е записано, че задължително се установява принадлежност на лицата, посочени като длъжници или са били членове на управителен или контролен орган на предприятие, посочено като длъжник по Закона за информация относно необслужвани кредити (чл. 26, ал. 1, т. 4). Тези лица обаче не фигурират в списъците в закона, по които става самото обявяване на принадлежност на лицата, заемащи публични длъжности или извършващи публични дейности (чл.  1, ал. 2)”, заяви Костадинов.

Така се оказва, че комисията е задължена да извърши проверка на кредитните милионери, но въпросът със самото им огласяване е оставен висящ, тъй като кредитните милионери не са отнесени нито към публичните длъжности, изброени в закона, нито към лицата, извършващи публична дейност.

Според Евтим Костадинов това разминаване може да бъде отстранено с поправка в закона. „Отчитайки натрупания опит през последните 5 години ние предлагаме не само тази поправка, а и други, целящи по-лесното прилагане на закона и разширяване на неговия обхват. Пакетът от промени ще огласим идния вторник на пресконференцията, на която комисията ще направи публична равносметка на извършената работа от 2007 г. насам”, допълни Костадинов.

.

На 21 февруари 2012 г. комисията по досиетата тържествено ще представи обобщени данни за 5-годишната си дейността на международен форум под наслов „Равносметката” в Гранд хотел „София”. Там ще се състои и тържествено предаване на председателството на Европейската мрежа от българската комисията на Института за национална памет в Словакия.

По думите на Костадинов комисията продължава своята работа до 5 април т. г., когато изтича мандата й, с огласяването на сътрудници на ДС в изповеданията, общинските съвети и висшите учебни заведения. Кредитните милионери ще бъдат обявени веднага след като поправката за тях мине през парламента. Това означава, че орговорът на въпроса кой кой е сред кредитните милионери ще се забави с 2-3 месеца.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов