|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Едвин Сугарев: ДС опитва да скрие кредитните милионери ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Февруари 2012 18:14
Share

Сезирането на Конституционния съд (КС) за отмяна на текст от закона за досиетата е опит да се избегне отварянето на досиетата на кредитните милионери.

Това заяви Едвин Сугарев на пресконференция на Гражданска платформа за памет и съвет, в която влизат Център „Хана Аренд”, Асоциация за свободно слово „Анна Политковская” и Коалиция за честно управление.

Според него с атаката срещу закона за разкриване на агентите на ДС се цели и осуетяване на дейността на комисията по досиетата.

Сугарев припомни, че предходната комисия с председател Методи Андреев беше закрита през 2002 г. точно преди да обяви сътрудниците на бившите комунистически тайни служби сред кредитните милионери.

Както сайтът Държавна сигурност.com съобщи първи законът за досиетата беше атакуван в началото на февруари пред Конституционния съд от 3-членен състав на Върховния административен съд по казуса на агента на ДС и бивш дипломат Стоян Сталев.

.

Едвин Сугарев е поредният експерт, който предупреждава за опасността от скриването на агентите сред кредитните милионери чрез Конституционния съд. В интервю за Държавна сигурност.com Методи Андреев изрази мнение, че предстоящото осветяване на агентурния апарат сред банкерите, кредитните милионери и редица сектори в икономиката, е вероятния мотив за атаката срещу закона точно в този момент.

В понеделник депутатът от БСП в 40-то Народно събрание Татяна Дончева заяви по време на дискусия в Българския хелзинкски комитет, че пред КС се излагат псевдоюридически мотиви, а истинската цел е да се затвори темата за досиетата, така както иска Държавна сигурност без да се разкрива кой кой е българския бизнес елит.

От Гражданска платформа коментираха различни пропуски в законодателството, свързано с достъпа до архивите на ДС и огласяването на сътрудниците на репресивния апарат на БКП.

Един от тях е невъзможността да се има достъп до материалите на жертви на комунизма, които са починали и нямат наследници. Такъв пример даде политическият затворник Алфред Фосколо със съкилийника си в Старозагорския затвор Васил Узунов. Узунов, който е излежал 27 години затвор по време на комунизма, е починал и няма процедура, по която да се получи достъп до досието му на жертва на ДС, тъй като няма наследници. „Ако тези пречки се преодолеят обществото ще разбере за много хора, които са се съпротивлявали на комунистическия режим”, заяви Фосколо.

Гражданската платформа поиска и законодателни промени, които да позволят огласяването на всички живи и починали кадрови служители в Държавна сигурност. Аргументът е, че през последните години акцентът от дейността на ДС е паднал върху агентите на репресивния апарат.

От гражданската платформа поставиха и въпроса за гражданска квота в комисията по досиетата. „Апелираме към гражданското общество да номинира нови членове на комисията по досиетата, заяви Васил Къдринов от Център „Хана Аренд”.

На 5 април изтича мандатът на комисията „Костадинов”, избрана от Народното събрание през 2007 г..

Сред другите искания, огласени на пресконференцията, са за намаляване на пенсиите на щатните служители на ДС до средната за страната и за разследване на ролята на агентите на ДС в банковите фалити.

От Гражданска платформа за памет и съвест предлагат още в училищата да се изучава история на комунистическия терор, за да не се повтаря, както и лагерите в Белене и Ловеч да станат национални места на памет.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов