|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Спецслужбите не успяха да блокират достъпа до досиетата на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 16 Юли 2014 15:36
Share

alt
Неуспешен се оказа опитът да се ограничи достъпа до архивите на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, след като днес Парламентарната комисия за контрол на специалните служби не включи за обсъждане проект за изменение на закона за досиетата, с който ще бъде блокиран процеса на отварянето на архивите на репресивния апарат на режима на БКП.

Както desebg.com информира вчера вносители на законопроекта са депутатите, напуснали ГЕРБ,  Светлин Танчев, Георги Марков, Даниел Георгиев и напусналия парламентарната група на „Коалиция за България” Румен Йончев. Танчев и Йончев се присъединиха към „България без цензура”, като първият беше избран за зам.-председател на нова политическа формация.

Целта на законопроекта, внесен от тях, освен да прикрие агентурата на комунистическия репресивен апарат е и да премахне достъпа до архивни документи, отнасящи се за чужди граждани в това число и такива, свързани с тясното сътрудничество с КГБ и Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР (ГРУ, съветското военно разузнаване).

„Предложих този законопроект изобщо да не бъде включван в дневния ред на заседанието на комисията с мотива, че сме в последните дни от този парламент и подобен въпрос изобщо не стои в дневния ред на обществото и сектора за национална сигурност”, заяви пред desebg.com Веселин Вучков, депутат от ГЕРБ и член на Парламентарната комисия за контрол на специалните служби. Депутатът от ДПС Камен Костадинов, член на същата комисия, е подкрепил Вучков и по този начин законопроектът не е включен за разглеждане.

И четиримата вносители на законопроекта са икономисти и финансисти по образование и никога не са се занимавали с темата досиета. В мотивите към законопроекта си личи подписа на неговите автори –  законопроекта са специалните служби, наследници на филиалите на КГБ и ГРУ в България, които продължават да стискат някои от най-важните архиви в себе си и още не са ги предали на Комисията по досиетата, както изисква закона.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов