|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Меморандум за спазване на политиката за разкриването на агентите на комунистическите служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Октомври 2013 18:30
Share

 

alt
Сайтът desebg.com публикува текста на Меморандум на участниците на кръглата маса за проблемите пред отварянето на досиетата, проведена на 29 октомври 2013 г. в Народното събрание и организирана от фондация „Конрад Аденауер”. Към документа, задължаващ 42-то Народно събрание и управляващите да не променят политиката за отварянето на досиетата, възприета от тях през 2006 г. с приемането на сега действащия закон, се присъединиха над 30 участници в обществената дискусия, сред които юристи, правозащитници, общественици, журналисти, изследователи, политолози, репресирани от комунистическия режим, представители на Инициативен комитет „Чисти ръце” и политици от парламентарната опозиция. Копия от Меморандума с имената на подкрепилите го ще бъдат предадени на лидерите на парламентарно представените политически партии.

 

М Е М О Р А Н Д У М

на участниците в кръглата маса
„Предизвикателствата пред отварянето на досиетата в България”,
проведена на 29 октомври 2013 г. в Народното събрание

 

Ние, участниците в кръглата маса, настояваме:

1. 42-то Народно събрание и управляващите да  се придържат неотклонно към постигнатия обществен консенсус за отваряне на архивите на бившите тоталитарни комунистически служби, чийто израз е приетият през 2006 г. Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

2. Да се развива без отстъпления заложената в закона политика на прозрачност и гарантиране правото на информиран избор на гражданите и обществото по отношение на лица, заемащи публични длъжности и осъществяващи публични дейности. Смятаме за категорично увреждащи правото на гражданите за достъп до информация и информиран избор, така и в разрез с обществения интерес всякакви законодателни промени, целящи затварянето на определени досиета.

3. Парламентарно представените политически сили да потвърдят заявената през 2006 г. политическа воля процесът на разкриване на сътрудниците на тоталитарните служби да продължи, като осигурят необходимите средства за това и да се въздържат от предприемането на каквито и да е ограничения или пречки пред нормалното функциониране  на комисията по досиетата поне до изтичането на мандата й през 2017 г.

4. Смятаме за необходимо за широката информираност на гражданското общество приложното поле на закона да се  разшири към осветляването на лица, заемащи позиции в сектори като „Енергетика” и други монополи в сферата на обществените услуги.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов