|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Опозицията в парламента ще инициира обществен дебат против затваряне на досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 17 Октомври 2013 18:18
Share

alt
Опозицията в парламента в лицето на партия ГЕРБ ще инициира широк обществен дебат против внесения от група депутати от БСП и „Атака” законопроект за затваряне на досиетата на кадрите на комунистическите тайни служби в съвременните разузнавателни структури на България.

Това стана ясно от съобщение в сайта на ГЕРБ. Там беше публикувано писмо на лидера на партията Бойко Борисов до протестната мрежа, чийто представители вчера внесоха искане в Народното събрание за провеждане на референдум, който да даде отговор дали трябва да се забрани достъпът до класифицирана информация и участието в управлението на държавните и местните власти на служители и агенти на бившата Държавна сигурност.

„С настоящото писмо изразявам подкрепата си към Вашето предложение за провеждане на широк граждански дебат във връзка с опитите на депутати от управляващото мнозинство да бъде възстановен отмененият параграф 12 от закона за досиетата. Нещо повече – парламентарната група на ГЕРБ ще инициира провеждането на такъв дебат, на който да вземат участие широк кръг граждански организации”, посочва в писмото Борисов.

В документа е припомнено, че по време на управлението на ГЕРБ за първи път МВР изпълни закона за досиетата от 2006 г. като предаде всички архиви на ДС, надхвърлящи 1 млн. архивни единици, на подчинение на комисията по досиетата. По този начин бе обезпечена обществено полезната дейност на 7омисията, а тази организационна стъпка получи широко одобрение сред неправителствения сектор, както на национално, така и на международно равнище.

На второ място е отбелязано, че бившите управляващи дадоха подкрепа на комисията при избора на втория й състав през 2012 г., когато ГЕРБ потърсиха широка парламентарна подкрепа за осигуряване на приемственост и дейността на тази важна институция, без тя да бъде прекъсвана.

Бойко Борисов припомня, че в края на 2012 г. заедно с депутатите от Синята коалиция „отменихме действието на злополучния параграф 12 от Закона за досиетата, който поставяше императивна забрана пред обявяване на принадлежност към тоталитарните служби на ръководни служители от цивилното и военното разузнаване”.

В заключение е отбелязано, че ГЕРБ възприема направеното предложение от протестната мрежа като желание за единодействие на политическия и на гражданския сектор за неотклонното продължаване на тази тенденция – осветляването на истината за тоталитарното минало на България и пресичане на всякакви опити за възстановяване на практики, чиято единствена цел е прикриване на зависимости и задкулисни намерения.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов