|

S5 Box


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Delimiter must not be alphanumeric or backslash in /home/hristoh/public_html/desebg/modules/mod_s5_box/tmpl/default.php on line 23

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В подготовка на „нова грешка”: Разузнавателните служби лобират пред Станишев и Местан за скриване на агентите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Юни 2013 13:04
Share

alt

Представителите на Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация” (военното разузнаване) са започнали активно да лобират пред управляващите за спешно връщането на стария закон за досиета, който забраняваше обявяването на досиетата на кадрови служители в службите. Това съобщи в. „Сега”, позовавайки се на неофициална информация.

Вече са били проведени разговори на най-високо ниво за спешни законодателни промени, които да върнат параграф 12, който забраняваше да се разгласяват досиетата на началници на сектори и отдели, работили за бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

 Аргументите на ръководствата на двете разузнавателни служби са, че оповестяването на сътрудниците на комунистическите служби на ръководни постове в НРС и военното разузнаване ще разкрие прикритието на български разузнавачи като дипломати или военни аташета. От военното разузнаване са изтеглили от чужбина близо 20 свои служители, за да ги предпазят от съответно разкриване. Подобни действия са предприети и от НРС.


Отмяната на параграф 12

Прословутият параграф 12 беше отменен през декември 2012 г. с гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция. Срещу отпадането му се обявиха от БСП и тогава се опитаха да организират закрито заседание на парламента. Един от най-активните депутати беше Ангел Найденов, който сега е министър на отбраната в кабинета Орешарски и отговаря за служба „Военна информация”. Впоследствие от БСП настояха президентът да наложи вето върху закона, но той не се съобрази с това искане.

След оставката на правителството на ГЕРБ двете разузнавателни служби, които в продължение на 23 години работят без устройствени закони и не са подвластни на ефикасен контрол негласно отказаха да изпълнят закона за досиетата и да предадат на комисията списъци с щатния си състав от 10 ноември 1989 г. насам. Без този списък комисията не е в състояние да обяви кадрите на комунистическите тоталитарни служби в двете съвременни разузнавания на България.


Отказът на разузнаванията да изпълнят закона и срещата при президента

Проблемът доведе до среща при президента Росен Плевнелиев между директорите на НРС и служба „Военна информация” ген. Драгомир Димитров и Веселин Иванов и председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов на 20 април 2013 г..

На нея се постигна споразумение до края на година военното разузнаване да предаде всички архиви на комисията, както и щатното си разписание, а НРС да направи това до септември тази година. През това време разузнаванията ще имат възможност да подменят някои от изведените си кадри и да ги предпазят от компрометиране.

На въпрос на desebg.com дали не се опасява при евентуална друга конфигурация на парламента да бъде върнат параграф 12 президентът Росен Плевнелиев отговори, че „за досиетата пътят е само напред” и няма да допусне възстановяване на отменения параграф.


Прогнози за евентуална атака на управляващите към закон за досиетата и комисията

Още в деня след изборите на 12 май обаче инициативен комитет на военните разузнавачи ветерани поиска закриването на комисията по досиетата и отмяна на закона или поне изваждането на военното разузнаване от неговото приложение.

В интервю за desebg.com след изборите бившият председател на комисията по досиетата (2001-2002) Методи Андреев прогнозира, че ще бъде направен опит за смачкване на закона за досиетата и ограничаване на дейността на комисията „Костадинов” от товата тройна коалиция между БСП, ДПС и  „Атака”.

Отново в интервю за сайта настоящият директор на НРС ген. Драгомир Димитров не допусна възможността връщането на параграф 12.

НРС е правоприемник на Първо главно управление на ДС, а служба „Военна информация” на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската народна армия. До момента по параграф 12 комисията по досиетата е разкрила единствено имената само на 22 сътрудници на комунистическите тайни служби, скрити до януари 2013 г. от параграф 12. Те са засечени от комисията при проверките на различни държавни институции в предходните пет години, когато огласяването им не е било разрешено от закона. Сред тях е и настоящият директор на НРС ген. Драгомир Димитров.


Връщането на параграф 12 като „нова грешка”

До момента нито БСП и ДПС са оповестили публично намеренията си по отношение на желанието на двете разузнавания за връщане на „чадъра” върху ръководните кадри на тоталитарните служби в НРС и военното разузнаване.

След скандала „Пеевски” и спешното освобождаване само няколко часа след назначаването на зам.-министър на вътрешните, свързан в миналото със СИК, от БСП, включително Станишев и военният министър Найденов заявиха, че „нямаме право на повече грешки”.

 

alt

 

Със сигурност обаче един опит за връщането на параграф 12 би се изтълкувал като нова грешка на управляващите, тъй като то се възприема като поредната реабилитация на кадрите на комунистическите тоталитарни служби и обвързването им със сегашната власт. На протестите някои протестиращи вече издигнаха плакати с призив за лустрация на агентите на комунистическите тоталитарни служби.


Пълзящата реставрация на агентите при кабинета Орешарски

Министърът на вътрешните работи Кристиан Вигенин вече си навлече гнева със заявлението, че ще използва дипломатите, разкрити като сътрудници на тоталитарния репресивен апарат на БКП. Той дори назначи на най-висшия дипломатически пост в МВнР за постоянен секретар Георги Димитров, агент и секретен сътрудник, за когото самото разузнаване през 1990 г. не дава ласкава оценка, а го определя като човек с психологически проблеми и зависимост от алкохола.


В публикацията си в. „Сега” съобщава още, че министърът на отбраната Ангел Найденов е назначил за свой съветник бившия военен аташе във Вашингтон генерал от резерва Валентин Цанков. Той е отзован по времето на ГЕРБ, след като комисията по досиетата е разкрила, че е бил щатен служител на военното разузнаване по комунистическо време.

Премиерът Орешарски пък миналата седмица лично подписа назначаването за областен управител на София друг агент на ДС - депутата от БСП в 42-рото Народно събрание Росен Малинов. Той е един от четиримата сътрудници на бившата ДС, който БСП вкара в новия парламент. Малинов е действал като агент на Шесто управление на ДС.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов