|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Законите за специалните служби – да не ограничават разкриването на сътрудниците на репресивния апарат на БКП ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 30 Май 2013 20:53
Share

alt
Бъдещите закони за съвременните специални служби да не бъдат тълкувани с цел ограничаване на закона за достъп и разкриване на документите на Държавна сигурност и обявяване на принадлежност към нея и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Това основно разпореждане е залегнало в пакета от законопроекти за устройството на разузнавателните служби и системата за защита на националната сигурност, които днес група народни представители от ГЕРБ внесоха днес в парламента.

Този напълно нов момент липсваше в законопроектите, които бяха внесени и приети на първо четене от ГЕРБ в предишното 41-то Народно събрание в началото на тази година. Поради настъпилата политическа криза в резултат на граждански протести и последвалата оставка на правителството на Борисов тогава парламентът не успя да ги приеме окончателно на второ четене.

В пакета от законопроекти влизат Закон за управление и функциониране на системата за защита на национална сигурност, Закон за Държавна агенция „Разузнаване”, Закон за военното разузнаване и Закон за Националната служба за охрана.

В Закона за управление и функциониране на системата за защита на национална сигурност към основните принципи, на които се основава управлението и функционирането на системата е добавена специална точка (чл. 4, т. 4), която гласи:

„Осигуряване на пълно и безусловно сътрудничество с Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.”

В заключителните параграфи на останалите три закона за Държавна агенция „Разузнаване, за военното разузнаване и за Национална служба охрана е включен специален параграф, който също поставя в равноправно положение законодателството на съвременните специални службите със законодателството за достъп и разкриване но сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби. Параграфът е идентичен в трите закона и гласи:

„Разпоредбите на този закон не могат да бъдат тълкувани в смисъл, ограничаващ приложението на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Органите по този закон осигуряват пълно и безусловно сътрудничество с Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.”

В Закон за Държавна агенция „Разузнаване” това е параграф 20, в Закона за военното разузнаване – параграф 7, а в Закон за Националната служба за охрана – параграф 17.

„Внесохме тези поправки в резултат на обществената дискусия по време на обсъждането на законопроектите и водени от стремежа това законодателство да не се използва от специалните служби като повод за неизпълнение на закона за досиетата”, заяви пред сайта desebg.com Веселин Вучков, един от вносителите, депутат от ГЕРБ в 42-то Народно събрание и зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на Борисов.

Вучков беше част от екипа на МВР, който за първи път след промените изпълни закона за досиетата и предаде архивите на ДС, възлизащи на над 1 млн. архивни единици, съхранявани в министерството, на комисията по досиетата.

Проблеми при изпълнение на закона за досиетата възниква още след отмяната на прословутия параграф 12 от същия закон от началото на 2013 г., с който дотогава се забраняваше огласяването на сътрудниците на комунистическите служби в двете съвременни разузнавателни структури на България – Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация”. НРС е наследник на Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване) от 1990 г., а служба „Военна информация” на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската армия (военното разузнаване).

Двете служби все още не са предали важни архивни и други документи на комисията по досиетата. Този проблем доведе през април тази година до среща на техните ръководители ген. Драгомир Димитров и Веселин Иванов при президента Росен Плевнелиев с председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Държавният глава бе категоричен в необходимостта от предаването на архивите под контрола на комисията. НРС получи срок да направи това до септември тази година, а военното разузнаване – до края на 2013 г.

На въпрос на desebg.com дали няма опасения при различна конфигурация на Народното събрание след предсрочните парламентарни избори да бъде върнат отново параграф 12 президентът Росен Плевнелиев отговори отрицателно и увери, че няма да допусне това да се случи. „За досиетата пътят е само напред”, бе категоричен той.

Предстои да станем свидетели дали новото управление на БСП, ДПС, осигурено с гласа на лидера на „Атака” Волен Сидеров, няма да се опита да блокира законодателството, свързано с разкриването на агентите на комунистическите тайни служби. В интервю за сайта desebg.com бившият председател на комисията по досиетата в периода 2001-2002 г. Методи Андреев прогнозира, че посочените три партии ще се опитат да ограничат действието на закона за досиетата и дейността на комисията по досиетата.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов